Rijnland beloond met oorkonde Waterinnovatieprijs

Het hoogheemraadschap van Rijnland is met het project ‘Crowd Sourcing Reeuwijkse Plassen’ helaas net niet in de prijzen gevallen voor de Waterinnovatieprijs 2014 van de Unie van Waterschappen. Rijnland kreeg wel een fraaie oorkonde. Het project van Rijnland was uit tientallen inzendingen, één van de 4 genomineerden voor een prijs in de categorie ‘Ruimte voor Innovatie’.

Hoogheemraad Hans Schouffoer is trots: ”Ik ben heel trots dat juist dit project waarbij samenwerken met inwoners in het gebied centraal staat, genomineerd is voor deze prestigieuze innovatieprijs. Dat geeft aan dat we op de goede weg zijn met participatie en met innovatie!”

Samen meten

In het project ‘CrowdSourcing Reeuwijkse Plassen’ meten inwoners van het Reeuwijkse Plassengebied samen met Rijnland een jaar lang het grondwaterpeil en het peil van het oppervlaktewater. Aan de hand van deze meting bepaalt Rijnland vervolgens hoeveel het waterpeil in de Reeuwijkse Plassen in de toekomst kan fluctueren. De deelnemers meten het waterpeil met hun smartphone.

Met een slimme app kunnen zij het waterpeil aflezen op een peilschaal of peilbuis. Zij maken een foto met de app en Rijnland krijgt de meting direct binnen. De deelnemer krijgt daarop een berichtje terug met een bevestiging van de meting. Vervolgens publiceert Rijnland de waterstanden op het internet. Heel simpel en inzichtelijk: alle waterstanden zijn direct voor iedereen in het gebied te bekijken!

Natuurlijker peil

Rijnland wil een meer natuurlijk peilbeheer instellen in de Reeuwijkse Plassen. Het waterpeil schommelt hier continu. Door in het hele gebied te meten wordt het effect van deze schommelingen in het oppervlaktewater op het grondwaterpeil en effecten op huizen en tuinen duidelijk. De metingen door de inwoners uit het gebied vormen de basis voor het nieuwe peilbeheer.

Waterinnovatieprijs

De Waterinnovatieprijs van de Unie van Waterschappen is een prijs voor innovatieve waterprojecten. Andere Rijnlandse inzendingen waren: het onderzoeksproject Leendert de Boerspolder in de categorie Droge voeten (veiligheid) en de peilschaal met reflectie in de categorie Voldoende water (kwantiteit, peilbeheer).

Meer informatie over de Waterinnovatieprijs en de winnende projecten kunt u lezen op www.waterinnovatieprijs.nl alles over Natuurlijker peil vindt u terug op www.rijnland.net/reeuwijkseplassen.

Bekijk ook het ingezonden filmpje.

waterinnovatieprijs