13 uur in zee bij Katwijk voor aandacht klimaatverandering

Rijnland onderschrijft doelstellingen Amerikaanse kunstenaar

Rijnland onderschrijft doelstellingen Amerikaanse kunstenaar

De Amerikaanse kunstenaar Sarah Cameron Sunde stond maandag 13 uur lang in zee. Dit om aandacht te vragen voor de klimaatverandering, onze relatie met water en de verstrijkende tijd. In de monding van de Oude Rijn bij Katwijk aan Zee stond ze van 8.00 uur tot 21.00 uur roerloos met de blik gericht op de horizon. Het water steeg in die tijd van haar enkels tot haar nek. Dit fenomeen is op film vastgelegd voor SAIL Amsterdam.

De kunstenaar voerde voor de vierde keer haar project ‘36.5 / a durational performance with the sea’ uit. Eerder stond ze in Maine, Mexico en San Francisco. Het idee ontstond na orkaan Sandy in 2012, toen ze zag hoe kwetsbaar kuststeden zijn. Ze wil met deze serie aandacht vragen voor de klimaatverandering, onze relatie met water en de verstrijkende tijd. Dichtbevolkte gebieden zijn daarom het decor. Omstanders mogen altijd meedoen. In Katwijk hebben onder meer Jos Wienen (burgemeester van Katwijk) en Henk Ovink (ambassadeur voor de watersector in het buitenland) de kunstenaar een uur gezelschap gehouden in het water.

Het water bij de Uitwateringssluis is normaal gesproken verboden voor zwemmers door de sterke stroming die kan ontstaan bij het spuien. In overleg met Rijnland is besloten om tijdens de opnames niet te spuien. "Ik was me bewust van de risico's. Tegelijkertijd was dit een mooie gelegenheid en een mooie locatie om mijn project zichtbaar te maken. Alle partijen en een aantal vrijwilligers hebben zich ingezet om mijn veiligheid te garanderen.", aldus Sarah. Rijnland onderschrijft de doelstelling van het internationaal initiatief van harte en ziet het vergroten van waterbewustzijn als een van de speerpunten in het collegeakkoord). Rijnland werkt dagelijks aan de gevolgen van de klimaatverandering.

De video van de ‘performance’ is te zien tijdens SAIL (19 t/m 23 aug.) en op http://www.365waterproject.org  of www.taak.me .

foto: nieuws.rtvkatwijk.nl