Afgelast: water-oké-duik op 15 juli Toolenburgerplas Hoofddorp

De water-oké-duik is afgelast!

De water-oké-duik is afgelast!

De water-oké-duik die morgen, woensdag 15 juli, bij de speelvijver van de Toolenburgerplas in Hoofddorp zou plaatsvinden, gaat niet door. Diverse weersites voorspellen somber grijs weer met buien. Dat heeft Rijnland en gemeente Haarlemmermeer doen besluiten het evenement af te lassen.

Rijnland en gemeente hadden morgen om 14.00 uur een publieksevenement gepland bij de speelvijver van de Toolenburgerplas. Na recente aanpassingen in de vijver is de waterkwaliteit in orde. Dat wilden Rijnland en gemeente vieren met een water-oké-duik. Na korte toespraken zouden hoogheemraad en de gemeentelijke boswachter ter plekke de blauwalg en helderheid van het water testen en indien oké, kinderen van kinderopvang ’t Woudlopertje uit Nieuw-Vennep het startsein geven om de speelvijver in te rennen. Helaas gooit het bewolkte en buiige weer roet in het eten. Het is niet bekend of het evenement op een andere datum plaatsvindt. Mocht dit wel zo zijn, dan wordt dat t.z.t. bekend gemaakt via onder andere Facebook, Twitter en website.

Aanpassingen speelvijver

Rijnland heeft de taak om de waterkwaliteit op ruim 40 officiële zwemlocaties in het werkgebied op orde te brengen en houden. De speelvijver in de Toolenburgerplas is daar één van. Hier kwam de E.coli-bacterie, die voor diarree en buikpijn kan zorgen, de laatste jaren steeds vaker in hoge concentraties voor. Om de situatie te verbeteren, heeft Rijnland in samenwerking met de gemeente aanpassingen in de vijver gedaan: de watertoevoer is door middel van het aanbrengen van een extra dam beter beschermd tegen vuil en er zijn stroomdammen aangelegd, het hekwerk bij de speelvijver is verlengd en informatieborden zijn op het strand geplaatst.

Sinds de start van het zwemseizoen (1 mei) wordt de zwemwaterkwaliteit iedere twee weken geanalyseerd. De provincie bepaalt op basis van de informatie van Rijnland of de zwemwaterkwaliteit aan de gestelde eisen voldoet en geeft een zwemadvies. Tot op heden zijn de meetresultaten goed. Meer informatie: www.rijnland.net/toolenburgerplas.