Geen botulisme meer in plas Ravensberg

De botulisme veroorzaakte sterfte van een groot aantal vissen in de plas

De botulisme veroorzaakte sterfte van een groot aantal vissen in de plas

Op dinsdag 24 maart 2015 bleek dat er geen sprake meer is van botulisme in de plas Ravensberg in Reeuwijk. Dit is geconstateerd door het Hoogheemraadschap van Rijnland en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), na bemonstering van het water en testen met levende vissen. De waarschuwingsborden en blokkades in de plas worden deze week verwijderd.

Vissensterfte

Sinds begin maart 2015 bleek dat er botulisme in de plas Ravensberg aanwezig was. De botulisme veroorzaakte sterfte van een groot aantal vissen in de plas. De gemeente waarschuwde inwoners om contact met het water te vermijden. Verder werden er blokkades geplaatst om verspreiding van de botulisme naar andere plassen te voorkomen. Ook werden alle dode vissen in korte tijd uit het water verwijderd.

Botulisme

Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging die verlamming veroorzaakt en waaraan vooral watervogels en vissen doodgaan. Deze dode dieren kunnen op hun beurt weer andere dieren besmetten. Er zijn ook varianten van botulisme die schadelijk zijn voor de gezondheid van mensen.

[Persbericht gemeente Bodegraven-Reeuwijk, dinsdag 24 maart 2015]