Rijnland anticipeert en reageert op verwachte neerslag

Veel neerslag in het afgelopen weekend

Veel neerslag in het afgelopen weekend

In Rijnlands gebied is afgelopen weekend veel neerslag gevallen. Tussen vrijdag 8 uur en zondagochtend 8 uur, is met meer dan 50 mm de meeste neerslag gevallen in de Haarlemmermeerpolder en Vriesekoopsepolder.

De afgelopen 14 dagen is door de regen het neerslagtekort van de afgelopen periode nagenoeg opgelost. Daarom heeft Rijnland vorige week geanticipeerd op de neerslagvoorspelling voor het weekend. Rijnland heeft dit gedaan door het peil in de boezem en de polders naar winterpeil te verlagen. Hierdoor hebben we nauwelijks problemen gehad met de waterpeilen. Toch is er zaterdag in drie polders noodbemaling geplaatst omdat er op lokaal problemen waren met de afvoer. Deze noodbemaling is in de loop van zaterdag weer verwijderd.

Versneld winterpeil

Door het versneld invoeren van het winterpeil, is er meer ruimte in de sloten en rivieren om de overtollige neerslag op te vangen. In Alphen aan den Rijn is er verminderde doorstroom van water, door de omgevallen kranen bij de Julianabrug. Met het verlagen van het winterpeil zijn daarmee twee vliegen in een klap geslagen en is het risico van wateroverlast tot een minimum beperkt.

Neerslaghoeveelheid

Legenda