21 mei: open dag boezemgemaal Katwijk en vispassage

Wereld Vismigratiedag in Katwijk

Wereld Vismigratiedag in Katwijk

Op zaterdag 21 mei houdt het hoogheemraadschap van Rijnland tussen 12.00-16.00 uur open dag op boezemgemaal Katwijk. Hier zwemmen jaarlijks vele vissen vanuit de Noordzee veilig naar de grachten, vaarten en sloten in ons gebied. En andersom.

Activiteiten 21 mei

  • Ga mee op rondleiding door het boezemgemaal en kom ook alles te weten over de vispassage
  • Zwem met de vis mee door de passage heen (filmpje)
  • Maak live kennis met vissen en andere onderwaterdiertjes (aquarium)
  • Kijk recht in de ogen van een op ware grootte nagemaakte meerval van 1,5 meter lang
  • Bekijk een film (8 min.) over de problemen die vissen ondervinden en de mensen die zich inzetten om de vissen te helpen
  • Ga mee op slootsafari: met schepnetten, opvangbakken en loepjes kijken we wat er in de sloot leeft aan waterdiertjes en –planten. Zo komen we meer te weten over het leefgebied van de vis
  • Doe mee met een quiz en verdien een heus diploma

Alle activiteiten zijn gratis. Aanmelden is niet nodig. Meer informatie: www.rijnland.net/21mei2016

Locatie

De locatie van de open dag is het Koning Willem-Alexander gemaal, Binnensluis 3, 2225 WC in Katwijk. Bij het gemaal zelf is geen parkeergelegenheid. Bezoekers zijn wandelend, op de fiets of met openbaar vervoer van harte welkom. Komen bezoekers toch met de auto, dan kunnen zij betaald parkeren in de buurt of op parkeerterrein Noordduinseweg.

94.000 liter water per seconde

Het Koning Willem-Alexander gemaal kan 94.000 liter overtollig water per seconde wegpompen. Het heeft de grootste capaciteit van de vier boezemgemalen van Rijnland. Het gemaal én topmonument bemaalt via het Katwijks kanaal de boezem van Rijnland en loost via de Uitwatering het teveel aan water naar de Noordzee. Bij het gemaal is een aparte vispassage aangebracht voor de intrek van glasaal. Glasalen drijven vanaf de Sargassozee (Florida) mee op de Warme Golfstroom richting Europa, een reis van circa 6000 kilometer. In Europese wateren groeien ze op tot paling. Volwassen palingen keren terug naar de Sargassozee om te paaien en uiteindelijk te sterven.

Rijnland streeft naar een gevarieerde en gezonde visstand en zorgt daarom voor het visvriendelijk maken van boezem- en poldergemalen. De vispassage bij gemaal Katwijk is daar een voorbeeld van.

Wereld Vismigratiedag

De open dag vind plaats in het kader van Wereld Vismigratiedag. Vissen willen zwemmen. Zij ondervinden talrijke problemen bij het zwemmen van de ene plek naar de andere. Op 21 mei wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor deze problemen en voor de oplossingen.