Battle of the beach: honderden kinderen strijden tegen het opkomende water

Winnaars van de Battle of the beach

Winnaars van de Battle of the beach

Strand Langevelderslag bij Noordwijk was maandagmiddag het decor van een grootschalige zandkastelenwedstrijd. Welk kasteel hield het langste stand tegen de opkomende vloed? Basisschool de Voorweg uit Heemstede met team de Feestbeestjes bouwde het sterkste kasteel en ging naar huis met de Battle of the Beachtrofee.

Ook was er een prijs voor het creatiefste zandkasteel, die ging naar de Beach Adventures van de school Avonturijn uit Amsterdam. De prijs voor de beste samenwerking ging naar de Dijkenbouwers van de Giraf uit Hillegom. 

De Battle of the Beach laat kinderen ervaren hoe belangrijk de strijd tegen ons water is. Om 13:30 uur in een zonovergoten Noordwijk, gaf dijkgraaf Gerard Doornbos van het hoogheemraadschap van Rijnland samen met Gerard Korrel, bestuurslid van waterschap Amstel, Gooi en Vecht het startschot voor de wedstrijd. De kinderen hadden een uur de tijd om hun zandkasteel groot en sterk te maken tegen de opkomende vloed.

battle of the beach

Leer Ons Water kennen

Onder het motto ‘Leer Ons Water kennen’ hebben alle leerlingen voorafgaand aan de Battle een gastles op school van een medewerker uit de watersector gekregen. Tijdens de battle brachten de kinderen in de praktijk wat ze hebben geleerd en bouwden ze hun eigen waterkering. En waar kon dat beter dan op het strand, strijdend tegen de elementen!

Waterbewust

Kinderen zijn zich er vaak niet van bewust dat een groot deel van Nederland onder de zeespiegel ligt en dat we ons met dijken beschermen tegen water. Nederland is goed beschermd en toch kwetsbaar. Maar liefst 60 procent van Nederland kan overstromen. Door op een sportieve en educatieve manier uit te leggen hoe de bescherming tegen het water werkt, willen waterschappen, rijksoverheid en bedrijven uit de watersector zoals baggerbedrijf Van Oord, kinderen bewust maken van het leven onder de zeespiegel. Het evenement hoopt naast aandacht voor techniek, water en onze veiligheid ook een bijdrage te leveren aan actieve en innovatieve elementen van het onderwijs.

Ons Water

De Battle of the Beach op strand Langevelderslag was niet de enige locatie waar dit educatieve evenement plaatsvond. Onder de paraplu ‘Ons Water’, de nieuwe gezamenlijke publiekscommunicatie van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat, waterschappen, waterbedrijven, provincies en gemeenten was het startschot op maar liefst vier verschillende kustlijnen te horen. Ruim 1300 kinderen gingen dit jaar de strijd tegen het water aan!

Meer informatie op https://www.onswater.nl/battleofthebeach