Bestuur bezoekt de Nieuwe Meer

College op bezoek bij de Nieuwe Meer

College op bezoek bij de Nieuwe Meer

Het college van D&H bezocht afgelopen dinsdag in het kader van “Rijnland on tour” de Nieuwe Meer in Amsterdam. Om overlast veroorzakende blauwalg te bestrijden past Rijnland hier al zo’n 20 jaar luchtmenging toe. Energieleverancier NUON gebruikt de plas om koude te winnen voor de koeling van de gebouwen aan de Zuidas. Een mooie duurzame oplossing die een hoop CO2 bespaart. Na lang tegenover elkaar te hebben gestaan, zijn Rijnland en NUON nu in gesprek om koudewinning en luchtmenging beter op elkaar af te stemmen.

Bewoners en gebruikers van het gebied ontvingen onze bestuurders in hun sfeervolle verenigingsgebouw. Met uitzicht over de Nieuwe Meer ontspon zich een gesprek over de verschillende belangen. Hoe combineer je een goed rendement op koudewinning met een grote zekerheid dat er geen blauwalg optreedt? Hoe zet je de installatie zo in dat de waterkwaliteit beter wordt?

Daarna bezochten het college en de bewoners de koelinstallatie. Een indrukwekkend en futuristisch gebouw, vol pompen, leidingen en koelmachines, midden op de Zuidas. Hier zet NUON het koele water uit de Nieuwe Meer om in ijskoud koelwater voor de gebouwen van de Zuidas.

Het college kijkt terug op een boeiend werkbezoek. Interessant om eens een keer met een heel ander aspect van het waterbeheer kennis te maken.