Dijkgraaf reikt milieukeur certificaten uit aan bollentelers

Uitreiking Milieu Certificaten voor bloembollen

Uitreiking Milieu Certificaten voor bloembollen

Dijkgraaf Gerard Doornbos van het hoogheemraadschap van Rijnland heeft gisteren de eerste Milieukeur Certificaten voor bloembollen uitgereikt. Milieukeur bollen worden duurzamer geteeld, waardoor het milieu minder wordt belast. De dijkgraaf – blij met het initiatief- riep de sector op vooral vaart te maken met maatregelen ter verbetering van de waterkwaliteit.

De Stichting Milieukeur (SMK) heeft het keurmerk voor de bloembollen ontwikkeld in overleg met bollentelers- en handelaren, brancheorganisatie KAVB, Wageningen UR, overheden en NGO’s, waaronder Greenpeace. Alleen bedrijven die hebben geïnvesteerd in een duurzamere teelt en voldoen aan de gestelde criteria komen voor het keurmerk in aanmerking.

De dijkgraaf reikte de Milieukeur Certificaten uit aan Rudolph Uittenbogaard en Simon Pennings uit Noordwijkerhout, en Jan Vink uit Sint Maartensvlotbrug.  De drie telers van krokussen, irissen, narcissen en tulpen, zijn samen goed voor 230 hectare duurzamer geteelde bloembollen.

Doornbos verklaarde ‘erg blij’ te zijn met het initiatief, maar waakt tegelijkertijd voor al te veel optimisme. ,,Het terugdringen van mineralen  en gewasbeschermingsmiddelen  in het water verloopt nog veel te traag. Met het huidige tempo gaan we de doelstelling van de Kaderrichtlijn Water nooit op tijd halen. Er moet echt wat gebeuren. De bollen met milieukeur zijn daarin een  flinke  stap in de goede richting.’’

De dijkgraaf deed ook een oproep aan afnemers van bloembollen. ,,Het is nu aan de afnemers om op grote schaal milieukeur bollen in te kopen. Bij die afnemers denk ik onder meer aan overheden die dit initiatief kunnen steunen. En ook aan tuincentra die bollen met een milieukeur vooraan in het schap kunnen zetten’’, betoogde Doornbos.