Deelnemers Greenport Holland Conferentie pleiten voor een tuinbouwakkoord

Op 8 juni nam hoogheemraad Martine Leewis deel aan de Greenport Holland Conferentie. Centraal stond de vraag hoe de Nederlandse tuinbouw uitdagingen op het gebied van digitalisering, veredeling en energietransitie kan omzetten in nieuwe verdienmodellen? Volgens de aanwezigen moet samenwerking op deze drie thema’s leiden tot succes. Niek-Jan van Kesteren, voorzitter Greenport Holland concludeerde dat de tijd rijp is voor een tuinbouwakkoord: wat kan en wil de tuinbouwsector op het gebied van energietransitie en duurzaamheid? En hoe financieren we dat?

De conferentie vond plaats bij JUB-Holland, winnaar van de Tuinbouw Ondernemersprijs 2017. Het bedrijf beheerst als een van de weinige bedrijven in de sector alle dimensies van het bloembollenvak: van veredelen van tulpen tot kweken, broeien en verhandelen van bloembollen voor de retail, landscape en broeierij. Er werd in een DWDD settting met professionals aan tafel gesproken over de onderwerpen, digitalisering, verdeling en energietransitie.

Duurzame veredeling

Martine Leewis, hoogheemraad van Rijnland, nam deel aan de tafel waar over duurzame veredeling werd gesproken. Aan deze tafel was het woord aan Michel Haring, hoogleraar Plantenfysiologie Amsterdam Green Campus (UvA). Hij riep veredelaars op snel met technieken aan de slag te gaan om duurzame sierteeltrassen te ontwikkelen. Een voorbeeld is molecaire verdeling. Volgens Frank Uittenbogaard van JUB Holland moet de sector dit onderzoek collectief oppakken om het te kunnen financieren. Martine Leewis gaf aan graag partner te willen zijn bij de kennisontwikkeling- en verspreiding.

Meer informatie? Lees dan het nieuwsbericht van Greenport Holland.