Regio zoekt waterhelden

In Hoofddorp is het startschot gegeven voor de campagne Waterhelden: een competitie met als doel onze regio weerbaar te maken tegen hoosbuien. De inwoners van Zuid-Kennemerland en Haarlemmermeer worden uitgedaagd om het beste ontwerp in te dienen voor het tijdelijk opvangen van regenwater, en maken daarmee kans op de Hansje Brinker Prijs t.w.v €3500,-.

Hoosbuien

Iedereen kent het verhaal van Hansje Brinker, die de held van Haarlem werd door met zijn vinger een gaatje in de dijk te dichten. Wij Nederlanders krijgen er naast dijkbreuken een nieuwe uitdaging bij: wolkbreuken, als gevolg van klimaatverandering. Soms valt er in korte tijd zoveel regen dat straten en huizen onder water komen te staan, met schade en overlast tot gevolg.

Met z’n allen

De gevolgen van hoosbuien laten zich niet voorkomen door Deltawerken of een Afsluitdijk.

Deze uitdaging vraagt om actie van overheid én burgers, en oplossingen die minstens zo creatief en daadkrachtig zijn als een vinger in de dijk steken. Het hoogheemraadschap van Rijnland, a.s.r. verzekeringen, Rabobank Haarlem e.o. en Nudge organiseren daarom de Waterhelden competitie. In deze challenge worden de inwoners, scholen en verenigingen van Zuid-Kennemerland en Haarlemmermeer opgeroepen om een échte Hansje Brinker van deze tijd te worden. Deelnemers doen mee door een goed uitgewerkt plan in te dienen, waarmee ze duidelijk laten zien hoe hun oplossing water tijdelijk opvangt. Na een voorselectie door de jury van water-experts kan iedereen stemmen op zijn of haar favoriete idee.

#IkBenHansje

Naast de competitie worden er de komende maanden een hoop tips, verhalen en inspiratie gedeeld via social media. Ook wordt iedereen in de regio opgeroepen te laten zien waarom zij zelf ‘een Hansje zijn’, en hun verhalen te delen met #IkBenHansje.

“Water is niet alleen een bedreiging, maar biedt ook kansen als we met elkaar samenwerken. Zo komen we samen tot mooie voorbeelden om een antwoord te vinden op de effecten van klimaatverandering, zoals hoosbuien” aldus Hans Pluckel, hoogheemraad van het hoogheemraadschap van Rijnland.

Ga voor meer informatie over de competitie naar www.ikbenhansje.nl, www.facebook.com/ikbenhansje of www.twitter.com/ikbenhansje

Ik ben Hansje

De campagne werd gelanceerd tijdens de Watertafel Kennemerland, die georganiseerd werd door het hoogheemraadschap van Rijnland. Hier gingen verschillende partijen uit de regio met elkaar in gesprek over oplossingen voor hoosbuien. De eerste Hansjes zijn daar al opgestaan.