10. Een toost op alle inwoners van Rijnland

Hensbeker

Hensbeker

In 1286 regelde graaf Floris V het bestuur van Rijnland. Daarmee is Rijnland één van de oudste waterschappen van Nederland. Logisch dus dat we sommige tradities en gebruiken in ere houden.

Drinken bij feesten en geschillen

Eén van die tradities is dat een nieuw benoemd bestuurslid uit de Rijnlandse hensbeker mag drinken. Van oudsher symboliseerde het drinken uit deze beker dat het bestuurscollege en het hoogheemraadschap van Rijnland als één belangengemeenschap werd gezien. Hij werd gebruikt bij feestelijke bijeenkomsten van hoogheemraden en installaties van bestuursleden. Daarnaast werd hij ook wel gebruikt als teken van vriendschap en werden geschillen bijgelegd door het drinken uit de beker.

Tijd om een toost uit brengen

Vrijdag 18 december was het mijn beurt om te toosten. Wat ik belangrijk vind is wel bekend want (met) mensen maken (we) het verschil,. Mijn toost was dan ook voor de huidige inwoners, hun kinderen, maar ook voor de toekomstige inwoners en de kinderen van onze kinderen. Want het waterschap heeft een toekomstgericht, omgevingsgericht en duurzaam perspectief. Mijn toost geldt niet alleen voor de mensen die hier wonen, maar ook voor iedereen die werkt aan het waterbeheer van Rijnland.

Een hensbeker van karton

Ik wens u en de uwen alle goeds tijdens de feestdagen, voor 2016 en (ruim) daarna! En mocht u eens bij Rijnland te gast zijn, kijkt u dan goed naar de kartonnen bekertjes bij de koffieautomaat. Op deze bekertjes staan dezelfde afbeeldingen als die op de originele historische hensbeker. U kunt dus met een bekertje koffie of thee uw eigen toost op Rijnland uitbrengen!

 jeroen haan met hensbeker

Hartelijke groeten, Jeroen Haan

Reacties

Lowie van Liere

Vanavond zal ik ook uit mijn Hensbeker, die ik bij mijn afscheid kreeg. Mooi afscheid van een periode.

Reageer

Vraag: Wat is 10 + 4 ?
Je antwoord: