13. Bijenlandschap en groene tuin dragen bij aan goed waterbeheer

Het gaat niet zo goed met de bijenstand in Nederland maar gelukkig is er steeds meer aandacht voor het wel en wee van de bij. Als onderdeel van Groene Cirkels Bijenlandschap werken gemeenten, provincie Zuid Holland, Heineken, Wageningen Universiteit, natuur- en bijenverenigingen én Rijnland samen. Voor de natuur en de landbouw (voor iedereen!) zijn bijen heel belangrijk. Rijnland wil graag bijdragen aan een gezond leefgebied voor bijen, hommels en andere bloemen- en plantenbestuivers.

Dat doen we door het natuurvriendelijk inzaaien en maaien van onze terreinen, de aanleg van natuurvriendelijke oevers en het plaatsen van insektenhotels. De vorderingen zijn te volgen via Groene Cirkels en #BeeFriendly.

Tegels eruit, planten erin

Iedereen met een tuin kan met kleine aanpassingen een bijdrage leveren aan de natuur én het waterbeheer. Zo zorgen minder tegels en meer groen bij de ‘Operatie Steenbreek’  ervoor dat het regenwater niet allemaal in het riool verdwijnt, maar ook in de bodem.

Ook met het gebruik van regentonnen vang je water op zodat dit niet onnodig via het riool op een waterzuivering wordt gezuiverd. Minder tegels en meer planten zorgen er dus voor dat er bij een heftige regenbui minder water op straat blijft liggen (wateroverlast) of via het riooloverstort in het oppervlaktewater terecht komt. Het voorkomt dus waterkwaliteitsproblemen en stinkende sloten. Bovendien zien we door het aanbrengen van meer beplanting de bijen, hommels en vlinders weer terug in de tuin. 

Start actie regenton

Op zondag 3 april mocht ik namens Rijnland in gemeente Leidschendam- Voorburg regentonnen uitdelen die, mede dankzij een bijdrage van Rijnland, goedkoper in de aanschaf zijn. Deze regentonactie is onderdeel van het gemeentelijke rioleringsplan en volgt binnenkort ook in gemeente Voorschoten-Wassenaar. In Haarlem delen we deze maand zakjes bloemzaad uit om mensen bewust te maken van de inrichting van hun groene tuin die gelijk bijdraagt aan een goed waterbeheer.

In mijn eigen tuin zien we gelukkig veel bijen en vlinders en hebben we een insektenhotel opgehangen. Wat is jouw goede voornemen voor een mooie groene tuin en een bijdrage aan goed waterbeheer?

Hartelijke groeten, Jeroen Haan

Reacties

Alexander Pechtold

Geachte heer Haan,
Ik zou graag een mail sturen... maar vind nergens uw mailadres.
Hartelijke groet,
a.pechtold@tweedekamer.nl

Reageer

Vraag: Schrijf cijfer vijf.
Je antwoord: