17. 5e loco-dijkgraaf tijdens een kabbelende Hollandse zomermaand

Een lekker zonnetje, een graad of 23 en ’s nachts af en toe een buitje ‘want dat is goed voor de tuin’. Volgens mij schets ik hier voor de gemiddelde Nederlander het ideale zomerweer. De Hollandse zomer van dit moment is in ieder geval vrij matig, hoor ik veel om mij heen.

De realiteit is dat de zomers onder invloed van de klimaatverandering een steeds extremer weerbeeld laten zien. Vorig jaar hadden we een lange periode van droogte waardoor we de dijken extra moesten inspecteren en bewaken. Eind juni van dit jaar hebben we, onder andere in Boskoop, noodpompen moeten plaatsen om de overlast van de hoosbuien te beperken.

Normaal gesproken is de zomer een rustige periode, maar er kunnen plotseling onverwachte dingen gebeuren die impact hebben op ons waterschapswerk. Neem het ongeluk met de twee kranen en een brugdeel in Alphen aan den Rijn, vorig jaar augustus. We moesten ‘aan de bak’ vanwege een probleem met de waterafvoer in Rijnlands gebied. Nog geen maand geleden zorgde een brand bij Vliko in Leiderdorp voor mogelijke verontreiniging van het (blus)water. Daardoor moest de Rijnlandse calamiteitenorganisatie opschalen. Gelukkig bleken de effecten voor de waterkwaliteit na onderzoek mee te vallen.

Ook is de zomer een periode dat veel mensen vrij zijn en met vakantie gaan, even niet naar school, even los van werk. Ook bij Rijnland is dat goed te merken: op het kantoor in Leiden en bij de installaties en steunposten in het gebied is de bezetting een stuk lager in deze tijd van het jaar. Ook mijn collega-bestuurders genoten vorige week nog van hun vakantie. Daardoor was ik als 5e loco-dijkgraaf de eerste week van augustus degene die als enige dagelijks bestuurder ‘het fort bewaakte’.

Gelukkig bleef het rustig tijdens de week als loco-dijkgraaf. Het weer was wisselvallig met af toe zonnige perioden maar vooral…geen calamiteit die om bestuurlijke aandacht vroeg. Het ‘gewone’ waterschapswerk gaat dan ook ‘gewoon’ door. Ik wens iedereen nog een fijne voortzetting van de zomer!

Hartelijke groeten,

Jeroen Haan

Reageer

Vraag: Schrijf cijfer vijf.
Je antwoord: