21. Participatie is als een goed burenoverleg

Een tijdje geleden fietste ik langs de Zuidbuurtse Watering in mijn woonplaats Zoeterwoude. Al fietsende dacht ik aan het verhaal van de Watergeuzen die hier lang geleden langs zijn gevaren om Leiden te ontzetten. Dat was in 1574.

Rijnland in de voortuin

De dijken van toen zijn door jarenlange inklinking steeds lager komen te liggen. Tegelijkertijd moet er tegenwoordig meer water kunnen worden afgevoerd als een gevolg van hoosbuien en bodemdaling in het achterland. Om de waterveiligheid weer op orde te brengen worden kadeverbeteringen uitgevoerd. Zo ook aan de Zuidbuurt in Zoeterwoude. Hier moest onder andere de kade opgehoogd worden en dat gebeurde letterlijk in de voortuinen van mensen. 

In het begin moeilijk voor te stellen...

Ik ben van mijn fiets gestapt en raakte in gesprek met een bewoner. Ik vroeg hem hoe hij het werk en het project heeft ervaren. Hij vertelde: “Medewerkers van Rijnland hebben mij uitgelegd waarom het nodig was dat de kade werd opgehoogd. Eerlijk gezegd vond ik de tekeningen van dijkprofielen best ingewikkeld. Ik kon mij toen moeilijk voorstellen wat het zou betekenen voor mijn huis en mijn tuin. En ook vroeg ik mij af hoe lang het werk zou gaan duren en hoe het uiteindelijke resultaat eruit zou zien.” 

…maar tevreden met het mooie resultaat

De bewoner vervolgde: “We moesten een tijdje omrijden want niet alleen de kade werd aangepakt maar ook de weg en het fietspad. Bleek dat de mensen die aan het werk waren goed konden uitleggen wat ze gingen doen en overleg over praktische afspraken ging goed. De afspraken over de aanleg van de nieuwe tuinen zijn allemaal nagekomen. De kade is nu flink hoger, we wonen veiliger en alles ligt er mooi bij. Zelfs het ingezaaide gras komt al op, het ziet nu weer fraai uit.” 

Participatie is als een goed burenoverleg

We willen allemaal graag weten waarom er iets in onze leefomgeving gaat veranderen, toch? En vooral wat dat voor ons, en bijvoorbeeld voor onze voortuin, betekent. Ook willen we meedenken en meepraten om zo, binnen de mogelijkheden, invloed te hebben op het eindresultaat. Eigenlijk net als het hebben van een goed gesprek met je buren. Participatie vinden we belangrijk bij Rijnland: in goed overleg en dicht bij degenen voor wie we het doen: u dus!

Hartelijke groet, Jeroen Haan

Reageer

Vraag: Schrijf cijfer vijf.
Je antwoord: