2. Autoweg, waterweg en hardlopen

Rotonde bij Stompwijk

21 mei 2015 - Als bestuurder heb je een zittend beroep. Door lichamelijk in te spannen en geestelijk te ontspannen, probeer ik fit te blijven. En aangezien ik graag buiten ben en op wisselende tijden wil sporten, werd hardlopen de manier om die fitheid te bereiken.

Zondag 17 mei liep ik de halve marathon in de 25e editie van de Leiden Marathon. De route door Leiden, Zoeterwoude en Leiderdorp gaf een mooi beeld van het werkgebied van Rijnland met al zijn diversiteit. Zo startte ik in het historische Leiden met zijn prachtige grachten, onzichtbare maar o zo belangrijke riolen, gemalen en waterzuiveringen. Het stedelijk gebied achter mij latend, liep ik het Groene Hart in: landelijk gebied met prachtige weidse gezichten, agrarisch gebruik en ‘het watertje’ waarlangs de watergeuzen nog naar Leiden gingen om de stad te bevrijden van de Spanjaarden. Daar zijn polders met zomer- en winterpeil, kades die in overleg met aanwonenden op orde zijn gebracht en gecombineerd zijn met de aanleg van een fietspad. Je ziet hoe met de gemalen het polderwater naar de hoger gelegen Rijn wordt afgevoerd. Leiderdorp laat een combinatie zien van nieuwbouw,- waar genoeg waterberging en waterafvoer is ontworpen om droge voeten te houden - bedrijvigheid en historische panden langs de Rijn, waaronder het voormalige polderhuis. Op naar de finish. Lopend langs de mooie Leidse singels waar een singelpark het (be)leven van en met water in de stad een impuls gaat geven. En dan, ruim 21 km later, eindig ik op een terras aan de Oude Rijn, net na de finish, om bij te komen en het verloren vocht weer aan te vullen.

Eerder, tijdens een trainingsrondje, kwam ik door Stompwijk (gemeente Leidschendam-Voorburg). Daar was tot voor kort een kruispunt met de provinciale weg die, zoals op de foto is te zien, net is omgevormd tot een rotonde. In het verdere verleden was daar op de hoek nog een van de kleinste waterzuiveringen van Rijnland gesitueerd. Het rioolwater wordt nu via een rioolgemaal richting Zoeterwoude gepompt en van daar naar de zuivering Leiden Zuid-West. Wat niet zo goed is te zien, is dat de autoweg daar een belangrijke waterweg kruist: de vaart die het water gaat aanvoeren naar de toekomstige waterpiekberging de Nieuwe Driemanspolder in Zoetermeer.

Ik hoop dat bovenstaand verhaal u stimuleert om met (meer) oog voor water naar uw omgeving te (blijven) kijken en dat u daarbij, net als ik, geniet van zowel de pracht van het landschap als de schoonheid van ons watersysteem.

Met hartelijke groet,

Jeroen Haan

Reageer

Vraag: Schrijf cijfer vijf.
Je antwoord: