1. Van de bloemetjes en de bijtjes: van nood naar deugd

Weblog Martine Leewis

Weblog Martine Leewis

Dat de bijen het vandaag de dag moeilijk hebben, is algemeen bekend. Waarom bijen noodzakelijk zijn, ook. Wat een waterschap met bijen heeft, iets minder. Toch kan iedereen een steentje bijdragen aan het tegengaan van bijensterfte.

Een aantal marktpartijen, overheden en natuurverenigingen zetten in Boskoop de schouders onder initiatieven die bijensterfte moeten voorkomen. Deze initiatieven zijn bekrachtigd in de Beedeal. Ieder beetje helpt tenslotte. 

Kwekers die bloemenranden aanleggen om bijen een fijne en productieve leefomgeving te geven, gemeente die langs fietspaden bloemen zaaien, partijen die bijenhotels aanleggen en marktpartijen die consumenten bewust maken van wat ze zelf kunnen doen…. De inzet van alle partijen is er één met passie. 

Rijnland wil kwekers stimuleren om minder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. Dat is onze voornaamste inzet. Minder gewasbeschermingsmiddelen dragen bij aan een betere waterkwaliteit en daarmee aan uiteindelijk aan het voorkomen van bijensterfte. Ook het ecologisch beheer van de terreinen van de zuivering wordt onder de loep genomen. 

Samen met andere initiatieven móet er uiteindelijk iets veranderen. Minder gewasbeschermingsmiddelen, voorlichting, bijenhotels, bloemrijke bermen en ecologisch beheerde terreinen bij waterzuiveringen… alles om van de nood een deugd te maken. 

Martine Leewis (hoogheemraad)

Reageer

Vraag: Wat is 10 + 4 ?
Je antwoord: