Hoogheemraadschap van Rijnland
Ga direct naar het hoofdmenu of de inhoud.

Blauwalgen

Blauwalg op de oever en in het waterBlauwalgen (ook wel cyanobacteriën of blauwwieren genoemd) zijn, anders dan hun naam doet vermoeden, groen van kleur. Ze kunnen een drijflaag vormen en giftige stoffen produceren. Zwemmers en watersporters kunnen ziek worden wanneer ze hiermee in aanraking komen. Ook honden zijn er gevoelig voor. Als een drijflaag gaat rotten, kan dit voor stankoverlast zorgen. 

Overmatige blauwalgengroei treedt op als water rijk is aan voedingsstoffen, bij temperaturen tussen 20 en 30˚C met daarbij weinig licht en weinig/geen stroming in het water. In de praktijk worden drijflagen verwijderd indien ze voor bewoners overlast veroorzaken. Dit is een relatief ineffectieve methode. We streven ernaar overlast te voorkomen in plaats van drijflagen op te ruimen. 

De strijd tegen blauwalgen

Blauwalgen horen van nature thuis in het oppervlaktewater en zijn moeilijk helemaal weg te halen. We voeren een aantal maatregelen uit om blauwalgen te bestrijden, bijvoorbeeld door luchtmenginstallaties, mengers en pompen in het water te plaatsen.

Luchtmenginstallatie

Recreatiegebied Vlietland bij Leidschendam, de Zegerplas bij Alphen aan den Rijn en De Nieuwe Meer (tussen Amsterdam en Schiphol) zijn (zwem)waterplassen die over een luchtmenginstallatie beschikken. Deze installaties bestrijden effectief blauwalgen in diepe plassen (> 15 meter) en staan aan vanaf 1 mei tot 1 oktober. Meer informatie over de werking van de luchtmenginstallatie vindt u rechts op deze pagina.  

Mengers en pompen

In ondiepe waterplassen (< 15 meter), zoals de Westeinderplassen bij Aalsmeer en het Braassemermeer bij Kaag en Braassem, zorgen mengers en pompen voor drijflaagbestrijding. Een menger bestaat doorgaans uit een propeller die ter plaatse het water voortstuwt en evenals een pomp zorgt voor een lokale menging van het water. Hierdoor worden drijflagen verspreid en verdwijnt doorgaans de overlast. 

Wat kunt u zelf doen?

  • Zwem alleen in de officiële, door de provincies aangewezen, zwemwaterlocaties.
  • Neem waarschuwingen over blauwalgen serieus. Van zwemmen of surfen in water met blauwalgen kunt u of uw huisdier ziek worden.
  • Vermijd contact met het besmette water. Bent u er toch mee in aanraking gekomen? Was dan uw handen met water en zeep of neem een douche.
  • Bij overlast van drijflagen kunt u zelf controleren of de doorstroming belemmerd wordt door obstakels in de watergang, zoals overhangende takken, vuil of waterplanten. Als u deze verwijdert, kan de doorstroming weer op gang komen en neemt de overlast doorgaans af. Indien de overlast blijft, kunt u dit melden bij Rijnland via het meldingenformulier of door te bellen naar (071) 306 3535.

Meer informatie?

Voor meer informatie over blauwalgen kunt u contact opnemen met ons Servicepunt via telefoonnummer (071) 306 3535 of via info@rijnland.net.

Hoogheemraadschap van Rijnland
Naar boven