14. Bodemonderzoek

U vindt hier informatie over de regels voor bodemonderzoek. Doe ook altijd de vergunningencheck, zodat u weet of er nog andere regels gelden voor uw werkzaamheden.

Vergunningencheck

De vergunningencheck (nieuwe versie september 2016) maakt de regels voor u inzichtelijk. Na de check weet u welke regels voor u gelden. U weet dan ook of u een vergunning of maatwerk moet aanvragen, een melding moet doen of zo aan de slag mag.

De algemene regel

U heeft de vergunningencheck gedaan en de uitkomst is dat u moet voldoen aan de voorwaarden uit de Algemene regel voor bodemonderzoek.

Boren, sonderen en plaatsen van (peil)buizen of bronnen

Het uitvoeren van boringen, sonderingen en het plaatsen van (peil)buizen of bronnen is toegestaan als u voldoet aan deze voorwaarden:

  1. De te maken boringen en te plaatsen (peil)buizen of bronnen mogen alleen door middel van het boren (of pulsen) worden aangebracht. Het gebruik van water, het (voor)spuiten of het losspuiten van de (peil)buis is niet toegestaan.
  2. Als slecht doorlatende lagen worden doorboord of geperforeerd, dan moeten deze onmiddellijk worden hersteld door het aanbrengen van zwelklei.
  3. Bij slecht doorlatende lagen moet de ruimte tussen de (peil)buis of bron en de wand van het boorgat wordt opgevuld met zwelklei.
  4. Bij het buiten gebruik stellen van een (peil)buis of bron moet deze wordt opgevuld met zwelklei.

Download rechts op de pagina de Uitvoeringsregel. Hierin vindt u de voorwaarden uit de Algemene regel met een toelichting.