14. Bodemonderzoek

U vindt hier informatie over de regels voor bodemonderzoek. Doe ook altijd de vergunningencheck, zodat u weet of er nog andere regels gelden voor uw werkzaamheden.

Inhoudsopgave

Vergunningencheck

De vergunningencheck (nieuwe versie september 2016) maakt de regels voor u inzichtelijk. Na de check weet u welke regels voor u gelden. U weet dan ook of u een vergunning of maatwerk moet aanvragen, een melding moet doen of zo aan de slag mag.

De algemene regel

U heeft de vergunningencheck gedaan en de uitkomst is dat u moet voldoen aan de voorwaarden uit de Algemene regel voor bodemonderzoek. Deze voorwaarden staan hieronder. Download ook rechts op de pagina de Uitvoeringsregel. Hierin vindt u de voorwaarden uit de Algemene regel met een toelichting.

Voorwaarden voor boren, sonderen en plaatsen van (peil)buizen of bronnen

  1. De te maken boringen en te plaatsen (peil)buizen of bronnen mogen alleen door middel van het boren (of pulsen) worden aangebracht. Het gebruik van water, het (voor)spuiten of het losspuiten van de (peil)buis is niet toegestaan.
  2. Als slecht doorlatende lagen worden doorboord of geperforeerd, dan moeten deze onmiddellijk worden hersteld door het aanbrengen van zwelklei.
  3. Bij slecht doorlatende lagen moet de ruimte tussen de (peil)buis of bron en de wand van het boorgat wordt opgevuld met zwelklei.
  4. Bij het buiten gebruik stellen van een (peil)buis of bron moet deze wordt opgevuld met zwelklei.