10. Objecten in de beschermingszone van een watergang

U vindt hier informatie over de regels voor objecten in de beschermingszone van een watergang. Doe ook altijd de vergunningencheck, zodat u weet of er nog andere regels gelden voor uw werkzaamheden .

Inhoudsopgave

Vergunningencheck

De vergunningencheck (nieuwe versie september 2016) maakt de regels voor u inzichtelijk. Na de check weet u welke regels voor u gelden. U weet dan ook of u een vergunning of maatwerk moet aanvragen, een melding moet doen of zo aan de slag mag.

 Zorgplicht 

U heeft de vergunningencheck gedaan en de uitkomst is dat u moet voldoen aan de zorgplicht. U hoeft geen melding te doen of een watervergunning aan te vragen. U kunt direct aan de slag. Zorgplicht betekent bij het plaatsen objecten in de beschermingszone van een watergang dat u er voor zorgt dat onderhoud van de watergang goed mogelijk blijft. 

Erkende maatregel bij de zorgplicht

Wanneer de zorgplicht voor u onvoldoende zekerheid biedt, dan kunt u kiezen om volgens de erkende maatregel te werken. Dan weet u zeker dat u aan de zorgplicht voldoet. U bent echter niet verplicht om de erkende maatregel op te volgen, u mag ook op andere wijze aan de zorgplicht voldoen.  De erkende maatregel staat hieronder, maar ook in de Uitvoeringsregel die u rechts op de pagina kunt downloaden.

Erkende maatregel voor straatmeubilair en beplanting

  • de afstand tussen straatmeubilair en/of beplanting is minstens 10 meter.
  • plaats het straatmeubilair en/of de beplanting minstens 2 meter uit de insteek van het water (de snijlijn van de schuine oeverhelling met het horizontaal gelegen maaiveld).

Watervergunning

U heeft de vergunningencheck gedaan en de uitkomst is dat u een watervergunning moet aanvragen via het omgevingsloket. Rijnland verleent de watervergunning en toetst uw aanvraag aan de Beleidsregel Objecten in de beschermingszone van een watergang. Deze Beleidsregel staat in de Uitvoeringsregel die u rechts op de pagina kunt downloaden.