De grote waternavel

De grote waternavel is een ‘gevaarlijke' waterplant. Hij groeit zo snel dat sloten binnen de kortste keren dicht zitten en de afvoer van overtollig water wordt belemmerd. Bovendien ontstaat er door zijn aanwezigheid zuurstofgebrek in het water en worden andere planten verdrongen. Dat willen we dus zo veel mogelijk voorkomen en daarbij kunnen we uw hulp goed gebruiken.

Zo brengt u ons op de hoogte

Ziet u de grote waternavel ergens, meld het ons dan alstublieft direct. Dit kan met het meldformulier grote waternavel of telefonisch:  (071) 306 35 35 (alleen tijdens kantooruren).

Hoe herken ik de grote waternavel? 

waternavel

De bladen lijken min of meer rond, met één insnijding tot aan de steel. De diameter van het blad is 4 tot 10 centimeter. De bladrand is licht gekarteld en het blad heeft vijf hoofdlobben

Grote waternavel bos

De bladsteel zit in het midden, net als bij een paraplu. De bladeren kunnen zo'n 10 tot 30 centimeter boven het water uitsteken.

Grote waternavel in sloot

 De plant groeit vanuit de oeverlijn en vormt grote dekens. De planten beginnen vanaf mei te groeien. Vanaf dan drijven de eerste bladeren op het water. De sterkste groei vindt plaats in juli en augustus. De groei kan doorgaan tot oktober.

Dit doen we eraan

Als de grote waternavel in een sloot, kanaal of plas voorkomt, dan ruimt Rijnland hem op. Ook als het om een particuliere sloot gaat. Het verwijderen moet namelijk door vakmensen gebeuren om verergering van de situatie te voorkomen. Blijven er plantenresten achter, dan gedragen deze zich als 'stekjes', drijven af en nestelen zich op andere plaatsen waar de plant verder kan woekeren.

Voorlichting

We geven voorlichting aan bewoners en andere belanghebbenden, zoals LTO en tuincentra. De handel in en het bezit van de grote waternavel is verboden.

Uitwisselen van ervaringen

Om in de toekomst nog beter tegen de grote waternavel te kunnen optreden, wisselen we met andere ervaringsdeskundigen onze ervaringen met (alternatieve) bestrijdingsmiddelen uit.

Waar komt de grote waternavel vandaan?

De grote waternavel komt van oorsprong voor in voedselarm water in het Zuid-Amerikaanse oerwoud en vormt sinds 1999 een probleem in Nederland. De plant werd als vijverplant ingevoerd via tuincentra en heeft kans gezien zich in korte tijd over grote gebieden te verspreiden. Hier in Nederland is het meeste water namelijk zeer voedselrijk en dat doet de plant bijzonder snel groeien. Met name in ondiep water. In een mum van tijd kan de grote waternavel ergens het hele wateroppervlak bedekken.  

Meer informatie?

Wilt u meer lezen over de grote waternavel? Download dan rechts op deze pagina de brochure.