Zoetermeerse Plas

Op warme dagen komen blauwalgen in de Zoetermeerse Plas (recreatiegebied Noord Aa) steeds vaker voor. Deze algen zijn niet wenselijk, zeker niet in zwemwater. Gemeente Zoetermeer en Rijnland gooien als eerste in Nederland een nieuw wapen in de strijd tegen de blauwalg: een nieuw systeem dat is gebaseerd op ultrasone geluidsgolven, van het bedrijf LG Sonic. In april 2016 zijn vier systemen geïnstalleerd in de plas. De proef duurt twee jaar.

Vermindering algenbloei

De gemeente Zoetermeer, Rijnland en LG Sonic werken samen om de algenproblematiek in de plas aan te pakken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een innovatieve methode: er worden continu waterkwaliteitsmetingen verricht om inzicht te krijgen in de waterkwaliteit. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van ultrasoon geluid om de algenconcentratie te verminderen. Het ecosysteem komt beter in balans naarmate de systemen langer werken. In de praktijk betekent dit dat over de jaren heen de resultaten steeds beter worden. Het doel is om de (zwem)waterkwaliteit van de Zoetermeerse Plas te verbeteren, zodat op zomerse dagen weer volop genoten kan worden van schoon zwemwater.

Hoe werkt het?

In april 2016 zijn vier systemen geïnstalleerd in de Zoetermeerse Plas. Het op zonne-energie aangedreven systeem meet continu de waterkwaliteit om vervolgens ultrasone geluidsgolven op maat uit te zenden. Ultrasoon geluid heeft geen negatief effect op mensen, vissen en planten. Momenteel zijn er wereldwijd 70 systemen in meren en reservoirs geïnstalleerd voor toepassingen in drinkwaterreservoirs. Dit is het eerste project in Nederland.

Blauwalg bestrijding

Proef

Blauwalgen op deze manier bestrijden met ultrasoon geluid is een nieuwe techniek die nog niet eerder in Nederland is toegepast. Daarom wil we ervaring met deze methode opdoen in een twee jaar lopende proef. Tijdens de proef wordt de waterkwaliteit nauwlettend in de gaten gehouden en gekeken of de maatregel effectief is.

Meer informatie

Meer informatie over:

  • het systeem van LG Sonic is te vinden in de flyer rechts op deze pagina
  • de Zoetermeerse Plas en de pilot om blauwalg te bestrijden leest u op de website van gemeente Zoetermeer
  • blauwalgen leest u op onze website: www.rijnland.net/blauwalgen