‘Water’ centraal in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen

In 2016 staat ‘water’ centraal in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Het is namelijk honderd jaar geleden dat het Zuiderzeegebied voor het laatst is getroffen door een grote overstroming. Samen met hoofdsponsor hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), wordt de watersnoodramp herdacht.

Verschillende presentaties in het binnen- en buitenmuseum, waaronder de watersnoodstraat, hebben het overkoepelende thema ‘overspoeld’. De focus ligt enerzijds op het herdenken en uitbeelden van de stormvloed van 1916 en anderzijds op het waterbewustzijn van nu, want veilig wonen is immers nooit vanzelfsprekend!

De watersnoodstraat

Het lijkt alsof een straat in het buitenmuseum is overspoeld na een dijkdoorbraak. Je betreedt hier een rampgebied en krijgt een idee van de ravage en stank. Loop over de steigers langs de getroffen huizen. Twee bewoners, een boerin en een vissersvrouw vertellen over de impact en de gevolgen van de watersnoodramp.

Bekijk ook de film ‘Overstromingen wereldwijd’ in het filmhuis, kruip in de huid van de Reddingsbrigade en doe het evacuatiespel. Dankzij de grote diversiteit aan presentaties ontdek je niet alleen veel over 1916, maar leer je ook hoe wij ons land op dit moment beschermen tegen water en hieraan tegelijkertijd plezier beleven. De presentaties van ‘Zuiderzeemuseum overspoeld’ zijn te bezoeken tot en met 23 oktober 2016.

Lees alle informatie over het museum op de website zuiderzeemuseum.nl