Kustwerk Katwijk wint internationale prijs

Kustwerk Katwijk valt wederom in de prijzen

Kustwerk Katwijk valt wederom in de prijzen

Het Kustwerk Katwijk heeft een internationale prijs gewonnen: de World Architecture News Infrastructure Award ). Kustwerk Katwijk is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de provincie Zuid-Holland, Rijkswaterstaat, hoogheemraadschap van Rijnland en de gemeente Katwijk.

Door gezamenlijke financiering en organisatie van deze partijen was het mogelijk de kustversterking te combineren met de bouw van de parkeergarage én de ruimtelijke herinrichting van het duingebied. De ondergrondse garage is onderdeel van Kustwerk Katwijk. De parkeergarage is aangelegd tussen de boulevard en een aangelegde dijk.

Door het verbreden van de duinen in combinatie met de dijk en de parkeergarage voldoet de Katwijkse kustverdediging weer aan de wettelijke veiligheidsnormen. Volgens de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureau’s (BNA) is het grotendeels onzichtbare bouwwerk 'grensverleggend'. "Het is niet alleen een excellent bouwwerk, maar laat ook zien hoe Nederland in de toekomst om moet gaan met de inrichting van onze kust", aldus het BNA.

"Het project laat zien dat het bouwen van infrastructuur niet alleen iets is wat we ‘moeten’ doen, maar dat het ook plezierig en een echte aanvulling kan zijn", zegt een van de juryleden. "Het is simpel en elegant en het heeft de potentie om een zeer bijzondere nalatenschap te worden." Een ander jurylid prijst het ontwerp omdat het echt ‘thinking outside the box’ is.

Kustwerk Katwijk werd begin vorig jaar geopend en is een ontwerp van OKRA Landschapsarchitecten.

Bron: Nieuwsbericht provincie Zuid-Holland, 19 oktober 2016