Podcast Water Leeft!

Podcast Water Leeft!

Elk nadeel heeft zijn voordeel. Nu corona ons dichterbij huis houdt, ontdekken we hoe mooi de eigen buurt kan zijn. Stap eens op de fiets of trek je wandelschoenen aan. Ontdek je omgeving, de natuur en het waterlandschap. Nederland is een waterland met haar vele grachten, rivieren, kanalen, sloten en meren. In deze podcast van Hoogheemraadschap van Rijnland laten we horen welke pareltjes er in en rondom ons water leven. We schenken aandacht aan alle flora en fauna daaromheen.

Aflevering1. De Trektocht van de Aal naar de Nederlandse Polder (Boezemgemaal Halfweg)

In deze aflevering van 'Water Leeft!' hoor je hoe de aal (jonge paling) na een zwemtocht van duizenden kilometers de Nederlandse polder bereikt. Want zo vanzelfsprekend is dat niet, zeker niet als er opeens flink gemaal opduikt. Gelukkig is daar iets op bedacht: de vispassage. Hanneke Hofstee van het Hoogheemraadschap van Rijnland is benieuwd hoe dat precies werkt en gaat langs bij het boezemgemaal in Halfweg op onderzoek uit. Daar wacht bioloog Mike Dijkstra, die haar van alles vertelt over de vismigratie en de tocht van de aal naar Nederland. 

Luister deze uitzending via Apple.

Luister deze uitzending via Spotify

Aflevering 2. Heel Holland zakt!

Ook al is het maar een paar millimeter per jaar, het kan na tientallen jaren een flinke daling zijn. Maar terwijl Nederland zakt, stijgt het water! Daarom is het belangrijk dat we onze dijken blijven versterken en verhogen. Hanneke Hofstee en bioloog Mike Dijkstra nemen een kijkje op de IJsseldijk in Gouda. Ze ontmoeten daar Henk Weijers. Hij was als projectleider verantwoordelijk voor het versterken en aankleden van de dijk.

Luister deze uitzending via Apple

Luister deze uitzending via Spotify

Aflevering 3. Op pad met de Deltacommissaris Peter Glas in Bossche Broek

Voor deze speciale aflevering reizen Hanneke Hofstee en Mike Dijkstra naar het natuurgebied Bossche Broek vlakbij Den Bosch. Buiten Rijnland dus! Dat is niet voor niets, want ze ontmoeten daar (in de stromende regen) de Deltacommissaris van Nederland: Peter Glas. Het kabinet geeft hem jaarlijks de opdracht een Deltaprogramma op te stellen. Wat Peter doet voor water en natuur, hoor je in deze podcast. 

Luister deze uitzending via Apple

Luister deze uitzending via Spotify

Abonneer je op onze podcast via:

Spotify

Apple