1 mei: Plastic Jutten in Katwijk

Timmerloods gemaal Katwijk
Timmerloods gemaal Katwijk

Op woensdag 1 mei kun je met ons mee plastic jutten op het strand van Katwijk. Plastic afval is een groot probleem. Wereldwijd komen er jaarlijks vijftig tot honderd miljoen plastic flesjes terecht op straat, in de berm, in sloten en rivieren. De schatting is dat jaarlijks zo’n twintig miljoen kilo plastic belandt in de Noordzee. Als er niets gebeurt, is er straks meer plastic dan vis in de oceaan. Dus: trek je wandelschoenen aan en help mee op 1 mei!

1 mei, 13.00 uur, gemaal Katwijk

Je bent op 1 mei om 13.00 uur welkom bij ons gemaal in Katwijk, Binnensluis 3, 2225 WC in Katwijk aan Zee. Daar staat de koffie, thee en limo klaar. Kijk even goed op het kaartje dat je rechts op deze pagina ziet (looproute) waar je het gemaal naar binnen kunt. Dat is namelijk niet de hoofdingang van het gemaal, maar de achteringang (waar 'welkom' op het kaartje staat).

Kom je met de auto? Je kunt parkeren bij de timmerloods die naast het gemaal ligt, ingang via het hek bij Rijnmond 198. Op het kaartje rechts op deze webpagina staat de looproute vanaf de parkeerplaats naar de juiste ingang van het gemaal.

Voordat we zwerfafval gaan rapen, vertellen we je in het gemaal meer over het probleem van plastic afval, wat dit doet met ons milieu en water, hoe overheden hiermee omgaan en wat je zelf kunt doen. Daarna trekken we er met elkaar op uit om plastic te jutten.

 bigbag met plastic

Vanaf het gemaal lopen we met opruimtassen naar het strand. Rond 15.00 uur keren we terug naar het gemaal om het afval te bergen, waarna de activiteit is afgelopen. De activiteit is leuk voor jong en oud. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Aanmelden uiterlijk 29 april

Aanmelden kan tot en met maandag 29 april: stuur een mail naar evenementen@rijnland.net. Zet in je mail dat je je aanmeldt voor ‘Plastic Jutten’ en met hoeveel volwassenen en kinderen je komt. Na aanmelding ontvang je van ons een bevestigingsmail.  

Bellenscherm

“Bij het Willem Alexander boezemgemaal in Katwijk vangen we jaarlijks zo’n 3.000 kilo zwerfafval af, voordat het water uit land in de zee terechtkomt” zegt Waldo von Faber, hoogheemraad van Rijnland, “maar dat is lang niet genoeg. Daarom verdiepen we ons in innovatieve technieken die helpen voorkomen dat plastic via ons watersysteem richting de zee drijft. De nieuwste ontwikkeling is het plaatsen van een bellenscherm.”

Duinen

Niet alleen drijft er plastic vanuit Europese rivieren naar de Noordzee, ook blijft veel zwerfafval liggen in de duinen. Daar duurt het vaak jaren voordat het wordt afgebroken. De duinen zijn beschermd natuurgebied waar Dunea drinkwater wint en waar mensen kunnen genieten. Plastic is schadelijk voor planten, dieren en mensen. Bovendien werkt dat (drijvende) plastic ook nog als een gigantische zonnereflector, wat het broeikaseffect niet ten goede komt. De vraag is hoe we dit probleem kunnen aanpakken.

Foto's

Tijdens de activiteit op 1 mei maakt onze fotograaf foto's. Deze plaatsen we na de Week van ons Water in een fotoalbum dat we publiceren op onze website, social media en mogelijk in andere (online) publicaties. Ook kan het zijn dat we de foto’s voor de aankondiging van andere evenementen, open dagen en excursies later in het jaar of volgend jaar gebruiken. Het is mogelijk dat onze fotograaf ook jou op de foto zet. Heb je hiertegen bezwaar? Laat het dan tijdens de activiteit aan de fotograaf weten.