21 april: Open dag gemaal Halfweg en vispassage

Kom zaterdag 21 april tussen 12.00-16.00 naar boezemgemaal Halfweg en de daar aangelegde vispassage! Hier zwemmen jaarlijks duizenden vissen vanuit de Noordzee veilig naar de grachten, vaarten en sloten in ons gebied. En andersom. Op 21 april vertellen we je er alles over. Er zijn leuke activiteiten voor jong en oud!

paling

Voor iedereen iets te zien en te doen

De toegang en activiteiten zijn gratis, aanmelden is niet nodig:

  • Ga mee op rondleiding door het gemaal en kom ook alles te weten over de vispassage
  • Zwem live met de vis mee door de passage heen (onderwaterdrone)
  • Sta oog in oog met een op ware grootte nagemaakte meerval (1,5 meter lang)
  • Maak live kennis met vissen en andere onderwaterdiertjes (aquarium)
  • Kijk live mee met het legen van de glasaalfuik (om 12.30 uur en om 14.30 uur) en bij het kruisnetvissen
  • Bekijk in de filmhoek diverse films over de problemen die vissen ondervinden en de mensen die zich inzetten om de vissen te helpen
  • Doe mee met een slootsafari: leuk voor kinderen! In opvangbakken hebben we diertjes en planten uit de sloot verzameld. Met loepjes en zoekkaarten ontdekken we samen welke diertjes en planten dat zijn. Zo komen we meer te weten over het leefgebied van de vis
  • Ook voor de kids: doe mee met de visquiz en verdien een heus diploma

Locatie en parkeren

De locatie van de open dag is het boezemgemaal Halfweg, Wethouder van Essenweg 1 in  Amsterdam (havengebied Westpoort, bedrijventerrein Sloterdijk). Kom je met de auto? Bij het gemaal zelf is geen parkeergelegenheid en parkeren langs de weg of in de berm is niet toegestaan. Je kunt parkeren in het gras bij de windmolen die vlak bij het gemaal staat (volg de P-borden).

Honderdduizenden glasalen

Boezemgemaal Halfweg is een belangrijk gemaal, het kan per seconde maar liefst 33.000 liter overtollig water verplaatsen. In 2012 hebben we naast het gemaal een vispassage geplaatst. Nu kunnen vissen, zoals glasaal, driedoornige stekelbaars en spiering, zich altijd vrij verplaatsen vanuit de Noordzee, via het Noordzeekanaal, naar de ringvaart van de Haarlemmermeer, en andersom. Er zwommen al direct na de aanleg van de vispassage circa 200.000 glasalen in 30 dagen tijd doorheen!

De vispassage maakt onderdeel uit van een brede aanpak van vismigratie rondom het Noordzeekanaal. Hierbij werken we samen met Sportvisserij MidWest Nederland, Rijkswaterstaat, Waternet/Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, provincie Noord-Holland, gemeente Amsterdam en Havenbedrijf Amsterdam.

Wereld Vismigratiedag

De open dag vind plaats in het kader van Wereld Vismigratiedag. Vissen willen vrij van de ene plek naar de andere zwemmen, maar ondervinden daarbij talrijke problemen. Op 21 april wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor deze problemen èn voor de oplossingen. Zie ook: www.worldfishmigrationday.com

Meer leuke uitjes tussen 5 en 13 mei

In de week van 5 t/m 13 kun je met ons op pad! In die week organiseren we diverse uitjes voor jong en oud: er zijn slootsafari’s, een rondvaart op de Westeinderplassen en rondleidingen op afvalwaterzuivering Katwijk, bij poldergemaal Palenstein en bij Molenviergang Aarlanderveen. In Haarlem is iedereen welkom op de infodag over waterkwaliteit en watervriendelijk tuinieren en langs de Geerplas in Ter Aar kun je een rietstekje planten op de locatie waar we een natuurvriendelijke oever aanleggen. Meer informatie: www.rijnland.net/onswater.