5 mei: Infodag waterkwaliteit en watervriendelijk tuinieren

Op 5 mei ben je tussen 11.00-16.00 uur van harte welkom bij volkstuinvereniging WZZO in Haarlem. Je komt daar veel te weten over waterkwaliteit, natuurvriendelijke oevers, het aanleggen en onderhouden van een natuur-/groentetuin en hoe je je tuin watervriendelijk kunt inrichten. Kinderen kunnen meedoen met een slootsafari.

info dag haarlem

De Haarlemse Volkstuinvereniging Wie Zaait Zal Oogsten is gelegen aan de Spaarndamseweg, tegenover nummer 123. De vereniging bestaat ruim 65 jaar. Op het complex zijn 80 tuinen aangelegd. Kom je op 5 mei met de auto? Bij het complex is beperkte parkeergelegenheid. Iets verderop (Spaarndamseweg/Vondelweg) is een kleine parkeerplaats. Ook kun je in de woonwijk of buurt parkeren en het laatste stukje lopen.

In het clubhuis

Onder het genot van koffie, thee of fris kun je om 11.00 uur en om 13.30 uur in het clubhuis naar een presentatie: we vertellen je over de taken die we als waterschap zoal uitvoeren en gaan dieper in op de zorg voor schoon water, een goede waterkwaliteit, het nut van natuurvriendelijke oevers en de problemen rond exotische waterplanten.

In het clubhuis staat ook een informatiekraam van Steenbreek023/NME Haarlem. Zij geven je graag informatie over het vergroenen en watervriendelijker maken van je tuin. Daarnaast kun je bij hun watertafel een spel (mee)spelen, dat laat zien dat hoe het vergroenen van je eigen tuin bijdraagt aan een klimaatbestendige stad. Tevens staan in het clubhuis twee aquaria waarin je het slootleven kunt zien. Wil je daar meer over ontdekken? Doe dan mee met de slootsafari!

Slootsafari

Gedurende de hele infodag kun je buiten meedoen met een slootsafari: onder deskundige begeleiding ga je met schepnetten, observatiebakken en zoekkaarten aan de slag. We ontdekken welke waterdiertjes en waterplanten in de sloot leven. En wat dat betekent voor de waterkwaliteit.

Bezoek aan natuurvriendelijk oever

Op het volkstuinen complex is een natuurvriendelijke oever aangelegd. Deze oever heeft door zijn geleidelijke overgang van land naar water een belangrijke functie: het geeft (water)dieren en planten alle ruimte, zodat een rijk en gevarieerd leven ontstaat. De oever vormt een beschutte leefomgeving voor insecten, kikkers, padden, kleine zoogdieren en vissen. De oever- en waterplanten zijn een prima plek om te schuilen, op te groeien, voort te planten en voedsel te vinden. Na de presentatie (11.00 uur en 13.30 uur in het clubhuis) lopen we naar de natuurvriendelijke oever en vertellen we er meer over. De oever is alleen te bezoeken aansluitend aan de presentatie (niet op eigen gelegenheid).

Tevens zijn er op een natuur-/groentetuin (tuinnummer 23) rondleidingen tussen 12.00 uur en 14.30 uur.

Alle activiteiten zijn gratis, aanmelden is niet nodig.

Foto's

Tijdens de infodag maakt onze fotograaf foto's die we naderhand op onze website, social media en mogelijk in andere (online) publicaties plaatsen. Ook kan het zijn dat we ze voor de aankondiging van andere evenementen, open dagen en excursies later in het jaar of volgend jaar gebruiken. Het kan zijn dat onze fotograaf ook jou op de foto zet. Heb je hiertegen bezwaar? Laat het dan tijdens de infodag aan de fotograaf weten. Zij is herkenbaar aan het blauwe t-shirt of jas met Rijnland-logo dat ze aanheeft.