7 mei: Met je klas op slootsafari in Leiden

Archimedesweg 1 Leiden
Archimedesweg 1 Leiden

Op 7 mei kun je met je klasgenootjes op slootsafari. Je juf of meester kan zich hiervoor aanmelden. Na een gastles in ons hoofdgebouw in Leiden onderzoeken we buiten welke waterdiertjes en –planten in de sloot leven en wat dat betekent voor de waterkwaliteit. Ook meten we de helderheid van het water en doen we een leuk proefje.

Gastles en slootsafari

waterbeestje op handOp 7 mei kun je met je klas (vanaf groep 6) ontdekken welke waterdiertjes en -planten in de sloot leven. Voorafgaand krijg je in ons hoofdgebouw in Leiden (Archimedesweg 1) een gastles over waterkwaliteit en doen we een proefje met quaggamosselen.

Daarna meten we met secchi-schijven buiten in de sloot de helderheid van het water. Vervolgens lopen we naar een andere sloot (circa 5-7 minuten lopen). Daar gaan we onder deskundige begeleiding bij de slootkant aan de slag met schepnetten, observatiebakken, loepjes en zoekkaarten. Welke waterdiertjes en planten zien we in de sloot? En wat betekent dat voor de waterkwaliteit?

Kom je in de ochtend of in de middag?

We bieden de activiteit op 7 mei twee keer aan:

Ochtend

  • 9.45 uur: aankomst, er staat een kleine lekkernij en iets te drinken voor je klaar
  • 10.00 uur: start van de gastles
  • 12.00-12.30 uur: einde van de activiteit (lunch is niet inbegrepen)

Middag

  • 13.15 uur: aankomst, er staat een kleine lekkernij en iets te drinken voor je klaar
  • 13.30 uur: start van de gastles
  • 15.30-16.00 uur: einde van de activiteit

Je kunt met je klas 1 keer mee doen: of in de ochtend, of in de middag. Het kan zijn dat ook een andere klas (van een andere school) samen met jou de gastles krijgt en slootsafari doet. De activiteit is vanaf groep 6. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Aanmelden uiterlijk 29 april

Voor deze activiteit geldt een beperkt aantal plaatsen. Wil jij op 7 mei een gastles en op slootsafari met je klas? Zorg dan dat je juf of meester je klas snel aanmeldt! Dat kan tot maandag 29 april via evenementen@rijnland.net. Zet in de mail dat het een aanmelding is voor ‘Slootsafari met de klas’, of je in de ochtend (9.45 uur) of in de middag (13.15 uur) wilt komen en hoeveel kinderen en begeleiders meekomen. Als je van ons een bevestigingsmail ontvangt, is je aanmelding definitief.

Parkeren

Op het terrein bij ons hoofdgebouw is een zeer kleine parkeerplaats. Wij kunnen geen garantie geven dat je daar kunt parkeren (bij slagboom zeggen dat je voor de slootsafari komt). Wilt je zeker zijn van een parkeerplek, dan kun je het best betaald parkeren in de wijk tegenover ons hoofdgebouw (Van Ravelingenstraat of Cruquiuslaan). Via een korte wandeling (5 tot 10 minuten) door de Verbeektunnel (onder de Plesmanlaan door) bereik je ons hoofdgebouw. Ook zijn wij prima bereikbaar met de fiets of het openbaar vervoer.

Foto's

Tijdens de activiteit maakt onze fotograaf foto's. Deze plaatsen we na de Week van ons Water in een fotoalbum dat we publiceren op onze website, social media en mogelijk in andere (online) publicaties. Ook kan het zijn dat we de foto’s voor de aankondiging van andere evenementen, open dagen en excursies later in het jaar of volgend jaar gebruiken. Het is mogelijk dat onze fotograaf ook jou op de foto zet. Heb je hiertegen bezwaar? Laat het dan tijdens de activiteit aan de fotograaf weten.