Vanaf 30 april: Expo ‘Het waterleven’ in Driehuis

Pieter Vermeulen Museum,  Driehuis
Pieter Vermeulen Museum, Driehuis

Vanaf 30 april kun je naar een expo over het waterleven. Niet alleen mensen hebben schoon water nodig. Eenden, vissen, kikkers, insecten en waterplanten net zo goed. Hoe zit het met het water in jouw omgeving, hoe schoon en gezond is dat voor waterdieren en –planten? Kom het ontdekken! De expo staat vanaf 30 april in het Pieter Vermeulen Museum, Driehuizerkerkweg 34d in Driehuis.

Expo ‘Het waterleven’

De expo staat vanaf 30 april tot en met deze zomer in het museum. Kom je een kijkje nemen? In een aquarium kun je het waterleven in de sloot bewonderen. Ook kun je oog in oog staan met een reuzevis (meerval) van wel 1,5 meter en je kennis over water testen met een quiz. Of speel het Sloot Spel: weet jij de juiste afbeelding (waterdieren en –planten) te plakken in de juiste sloot? Verder draait er een filmpje over het werk van ons als waterschap en informatie over wat jij zelf kunt doen om het water schoon en gezond te houden.

1 en 8 mei: Waterspecialist in huis

Op 1 en 8 mei is Henk Meijer, bij Rijnland specialist op het gebied van waterkwaliteit, -dieren en –planten (tevens natuurgids bij het IVN) aanwezig in het museum. Hij vertelt je graag meer over de onderwerpen die je in de expo ziet. Henk is er op twee middagen: op woensdag 1 mei en woensdag 8 mei, beide dagen van 13.00-16.00 uur.

1 en 8 mei: Proefjesmiddag

potje water met waterlevenOp woensdagmiddag 1 en 8 mei kun je je (grootste) potje, flesje of bakje water uit de sloot meenemen naar het museum. Onder begeleiding van onder andere Henk (onze waterspecialist) doen we tussen 13.00-16.00 uur enkele testjes waarmee we kunnen meten hoe schoon en gezond het water is. Met loepjes kunnen we ontdekken of er ook kleine diertjes of planten in het water zitten. Zitten die er in? Gaaf! Via zoekkaarten, en natuurlijk met hulp van Henk, ontdekken we welke diertjes en planten dat zijn en wat zij betekenen voor het water. Aan de proefjesmiddag zijn geen extra kosten verbonden, je betaalt alleen de gebruikelijke entreeprijs voor het museum = max € 3,-. 

1 mei: Avondlezing

Op woensdagavond 1 mei vertelt Henk Meijer, specialist waterkwaliteit bij Rijnland, over het waterleven in de sloot, (zwem)plas en vijver. Hoe schoon en gezond is dat? Kan het beter, en zo ja hoe? Wat doet Rijnland en wat kun je zelf doen? Hoeveel invloed heeft zout kwelwater op de waterkwaliteit? Wat is er zo bijzonder aan het water in onze naaste omgeving, zo dicht bij de duinen? Benieuwd naar de antwoorden? Kom dan naar de lezing! De lezing is voor volwassenen. Inloop vanaf 19.00 uur, de lezing start om 19.30 uur. Aan de lezing zijn geen (entree)kosten verbonden.

Zandhagedis en kikker maken

Tussen 30 april en 12 mei kun je op de dagen dat het museum open is, in het museum een zandhagedis of een kikker namaken. Kosten zijn € 1,50 bovenop de entreekosten van het museum.

Openingstijden en entree museum

De expo ‘Het waterleven’ staat vanaf 30 mei tot en met deze zomer in het Pieter Vermeulen Museum, Driehuizerkerkweg 34d in Driehuis. Kijk op de website van het museum wat de openingstijden en toegangsprijzen (max € 3,-) zijn.

Foto's

Tijdens de proefjesmiddagen en lezing maakt onze fotograaf foto's. Deze plaatsen we na de Week van ons Water in een fotoalbum dat we publiceren op onze website, social media en mogelijk in andere (online) publicaties. Ook kan het zijn dat we de foto’s voor de aankondiging van andere evenementen, open dagen en excursies later in het jaar of volgend jaar gebruiken. Het is mogelijk dat onze fotograaf ook jou op de foto zet. Heb je hiertegen bezwaar? Laat het dan tijdens de activiteit aan de fotograaf weten.