Dijk Leendert de Boerspolder vanochtend doorgebroken

Hoe sterk zijn onze veenkaden werkelijk?

Vanochtend om 6.30 uur is de dijk van de Leendert de Boerspolder doorgebroken. Burgers hoeven zich geen zorgen te maken; deze dijkdoorbraak is in scène gezet. Het is een proef waarbij het hoogheemraadschap van Rijnland en Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA) toetsen hoe sterk veendijken zijn. Met deze kennis kunnen wij in de toekomst er nog beter voor zorgen dat iedereen droge voeten houdt.

Bekijk het filmpje over de dijkbezwijkproef waarin in de laatste seconden de dijkdoorbraak live is te zien. Ook zijn foto's van de onder water gelopen polder live te zien.

In september is gestart met het vernatten van de dijk om hem zwaarder te maken. Daarna is een sloot langs de dijk gegraven, die steeds dieper en breder werd gemaakt. Hierdoor verzwakte de dijk en was het wachten dat hij daadwerkelijk bezweek. Dat moment was vanochtend vroeg. Door de kade daadwerkelijk te laten bezwijken, kan de theorie over de sterkte van veenkades aan de praktijk worden getoetst en waar nodig worden aangescherpt. Behalve STOWA maken drie provincies en acht waterschappen de proef financieel mogelijk.  TU Delft, Deltares en de stichting Flood Control IJkdijk voeren de proef uit. De oplevering van het gehele onderzoek, inclusief exacte metingen, data en conclusies worden in het voorjaar van 2016 verwacht.

Meer informatie

Naar verwachting volgt er in de loop van de dag op deze website meer informatie over hoe de dijk precies is bezweken en mogelijk ook meer beelden. Meer informatie over het project: www.rijnland.net/ldbp en op http://leendertdeboerspolder.stowa.nl/.