Gasunie verlegt gasleiding vanwege herontwikkeling Nieuwe Driemanspolder

Werkzaamheden tot midden december

Werkzaamheden tot midden december

Het hoogheemraadschap van Rijnland en de N.V. Nederlandse Gasunie laten de komende weken een hoge druk gasleiding in de Nieuwe Driemanspolder bij Leidschendam en Zoetermeer verleggen. Deze gasleiding van 40 bar ligt nu op circa 1 meter onder maaiveld op de plek waar in 2016 een aanvoerwatergang wordt gerealiseerd.

Deze aanvoerwatergang (de Limietsloot) is nodig voor de herontwikkeling van de Nieuwe Driemanspolder en moet zijn aangelegd voordat de grondverzetwerkzaamheden starten. Voor de Limietsloot wordt een stuk grond ontgraven en worden twee dijken aangelegd van ieder 25 m breed en meer dan 2,5m hoog. Verlegging van de gasleiding is nodig omdat de leiding niet is bestand tegen de zakkingen die optreden bij het aanbrengen van dergelijke grote hoeveelheden klei. Ook past een dergelijke leiding niet in het waterkeringenbeleid van Rijnland.

De gasleiding wordt over een lengte van circa 300 meter verlegd naar een diepte van minimaal 10 meter. De nieuwe gasleiding blijft buiten het gebied van de Limietsloot. Op deze wijze wordt een veilig transport van gas gegarandeerd en nu kan de aannemer van de Nieuwe Driemanspolder straks direct aan de slag met de Limietsloot. De verlegging van de gasleiding is volledig bekostigd door Rijnland.

De werkzaamheden vinden plaats tussen 19 oktober en midden december. In de week van 2 november staat een boring gepland. De in-/uitrit van het bouwverkeer bevindt zich bij het siertuinencomplex aan de Achterweg en het Achterpad in Zoetermeer. Hier liggen gedurende de werkzaamheden platen op de weg voor het bouwverkeer.

Rijnland verantwoordelijk voor herontwikkeling Nieuwe Driemanspolder

De Nieuwe Driemanspolder is nu een agrarisch gebied tussen Zoetermeer, Leidschenveen en Leidschendam. Het hoogheemraadschap van Rijnland, de gemeenten Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg, Den Haag en de provincie Zuid-Holland werken aan de herinrichting van deze polder. In 2016 gaat de eerste schop de grond in. Vanaf 2020 kunnen mensen hier rustig wandelen, fietsen, paardrijden of varen in een afwisselend landschap van water en groen.