Kinderen ‘strijden’ tegen water tijdens Battle of the Beach

De strijd tegen het water

De strijd tegen het water

Strand Langevelderslag bij Noordwijk was dinsdagmiddag het decor van een grootschalige zandkastelenwedstrijd. Welk kasteel hield het langste stand tegen de opkomende vloed? Basisschool de Vliermeent uit Den Haag bouwde het sterkste kasteel en ging naar huis met de Battle of the Beachtrofee.

Ook was er een prijs voor het mooiste zandkasteel, die ging naar de Krabbige Krabbetjes van de Flambouwschool uit Nigtevecht. De prijs voor de beste samenwerking ging naar Zeeparels van de Voorwegschool uit Heemstede.

 prijsuitreiking 2

de prijsuitreiking

Startschot door Henk Ovink

De Battle of the Beach laat kinderen ervaren hoe belangrijk de strijd tegen ons water is. Nederlands internationale watergezant Henk Ovink, bekend van de Nederlandse hulp in New York na de storm Sandy, gaf om 13.30 in een zonovergoten Noordwijk het startschot voor de wedstrijd. Hij werd daarbij geholpen door Loes Versteeg, Jeugdwaterschapsbestuurder van de waterschappen.

 startschot

Bewust zijn van water

Kinderen zijn zich er vaak niet van bewust dat een groot deel van Nederland onder de zeespiegel ligt en dat we ons met dijken beschermen tegen water. Door op een sportieve en educatieve manier uit te leggen hoe de bescherming tegen het water ‘werkt’, willen waterschappen, rijksoverheid en bedrijven uit de watersector zoals Van Oord en Deltares kinderen bewust maken van het leven onder de zeespiegel.

 Dijken bouwen

Leer Ons Water kennen

Onder het motto ‘Leer Ons Water kennen’ hebben alle leerlingen voorafgaand aan de Battle een gastles op school van een medewerker uit de watersector gekregen. Vandaag brachten de kinderen in de praktijk wat ze hebben geleerd en bouwden ze hun eigen waterkering. En waar kon dat beter dan op het strand, strijdend tegen de elementen!