Nieuw rioolgemaal Aardam West

Wethouder Elkhuizen van gemeente Nieuwkoop en Hans Schouffoer, hoogheemraad van Rijnland

Wethouder Elkhuizen van gemeente Nieuwkoop en Hans Schouffoer, hoogheemraad van Rijnland

Op 31 maart was de feestelijke oplevering van rioolgemaal Aardam West in gemeente Ter Aar. Bij de oplevering waren wethouder Elkhuizen van gemeente Nieuwkoop en Hans Schouffoer, hoogheemraad van Rijnland aanwezig. Na een korte toespraak werd het gemaal door beide heren in werking gezet.

Efficiënter zuiveringsbeleid

In 2011 heeft de VV van het hoogheemraadschap van Rijnland besloten niet meer te investeren in zes kleine afvalwaterzuiveringen (AWZI’s) in de regio Alpen aan den Rijn. De kosten voor de renovatiewerkzaamheden van deze zuiveringen wegen niet op tegen de gewenste kwaliteit van het afvalwater. In plaats daarvan wordt er gebruik gemaakt van de overcapaciteit van de Alphense afvalwaterzuiveringen te weten Alphen Kerk en Zanen en Alphen Noord. Deze twee zuiveringen hebben voldoende capaciteit om ook het water uit de omliggende dorpen te zuiveren, waardoor Rijnland een efficiënter zuiveringsbeleid kan naleven. 

De zuivering van Aardam West is, na Hazerswoude Dorp, de tweede van de zes AWZI’s die gesloten wordt. De zuivering is vervangen door een afvalwatertransportgemaal en een leidingstelsel die het afvalwater naar de AWZI Alphen-Noord transporteert. Hiermee is het afvalwatersysteem van Aardam en omgeving weer op orde en klaar voor de toekomst. De overige vier zuiveringen, Langeraar, Rijnsaterwoude, Hoogmade en Woubrugge, worden voor 2018 op een identieke wijze opgeheven. 

Belangstelling van buitenaf

Dat ook omwonenden belangstelling hebben voor de werking van een rioolgemaal, bleek wel uit de opkomst tijdens de officiële opening. Rijnland had naast de betrokken partijen, ook de direct omwonenden uitgenodigd. Vanwege het stormachtige weer, werden de gasten ontvangen in het verenigingsgebouw van tennisvereniging TVTA. Na een korte introductie over de belangrijke zuiveringstaak die Rijnland heeft, werd het rioolgemaal eenmalig opengesteld voor de aanwezigen.

Hans schouffour en Guus