Rijnland op de Duurzame Markt IJmuiden

Bewuster omgaan met drink- en afvalwater

Bewuster omgaan met drink- en afvalwater

Vrijdag 9 oktober stond Rijnland in het kader van Dag van de Duurzaamheid op de markt van IJmuiden. Samen met waterleidingbedrijf PWN en de gemeente Velsen liet het hoogheemraadschap zien hoe inwoners bewuster kunnen omgaan met drink- en afvalwater. Naast de informatiestand konden bezoekers plaatsnemen op een openbaar toilet van De Toiletdames. Daar startte een quiz met "tips & tricks" over de juiste verzorging van wc en riool.

Touwtje springen

De markt toonde verschillende initiatieven die gericht zijn op minder energieverbruik en minder milieubelasting. Zo was het mogelijk om kleding te ruilen of om een elektrische fiets te proberen. Ook konden mensen aanschuiven bij een kunstenaarscollectief om een kunstwerk te maken van afval. Scholieren legden onder begeleiding van een hovenier een daktuin aan en ruim 170 kinderen demonstreerden met touwtje springen hoelang 5 minuten kan duren als je 's ochtends een douche neemt. Dat waterverbruik kan wel wat minder, concludeerde wethouder Floor Bal van de gemeente Velsen.

Meer met minder

Namens Rijnland was hoogheemraad Jeroen Haan aanwezig om samen met wethouder Bal plaats te nemen bij de Toiletdames. Beide heren bleken voldoende ingewijd te zijn in de materie. Jeroen Haan: ‘Bijzonder leuk om te zien hoe hier het onderwerp Duurzaamheid leeft. Bestuurders zijn hier trouwens niet om te preken over spaarzaamheid. Liever laten we zien hoe uit afval iets goeds kan voortkomen, zoals bij de Energie- en grondstoffenfabriek van de waterschappen, en ook: hoe we meer met minder kunnen doen."

dagvanduurzaamheid0

kinderen bij dag van duurzaamheid

dagvanduurzaamheid3

Foto: "Wethouder Floor Bal (links) en hoogheemraad Jeroen Haan (rechts) op bezoek bij de Toiletdames"

dagvanduurzaamheid5

dagvanduurzaamheid4