Schoonmaak beluchtingstanks levert energiebesparing en 150 ton vuil op

Afvalwaterzuiveringsinstallatie Gouda

Afvalwaterzuiveringsinstallatie Gouda

Afgelopen weken zijn er op de afvalwaterzuiveringsinstallatie in Gouda werkzaamheden uitgevoerd aan en in de beluchtingstanks. Hierbij zijn beide beluchtingstanks één voor één geleegd. De tanks zijn normaal gesproken gevuld met 15.000 m3 actief slib om het water te zuiveren.

Om de doorlooptijd zo kort mogelijk te houden (door het ontbreken van de capaciteit van één beluchtingstank daalt de zuiveringscapaciteit), zijn in de weekends de tanks leeggepompt zodat er doordeweeks gewerkt kon worden.

Door een shovel in de tank te hijsen, is er ongeveer 150 ton zand, dotten en andere vervuiling verwijderd uit de tanks, wat hier in de afgelopen 10 jaar is gaan bezinken. De laatste keer dat deze werkzaamheden zijn uitgevoerd, was in 2005. Ook zijn er 1900 beluchtingsschotels (membranen) vervangen. Deze schotels zorgen dat er lucht in de tank wordt geblazen met hele kleine belletjes om het water te zuiveren en de bacteriën in leven te houden. Door het vervangen van de schotels verwachten we iets minder energie te gebruiken in het proces. Ondanks het slechte weer, wat het uiterste heeft gevraagd van de zuivering, zijn de werkzaamheden zijn naar tevredenheid verlopen en grotendeels in eigen beheer uitgevoerd.

beluchtingstank

beluchtingstank

vervangen schotels