Update: Geen bijzonderheden bij preventieve inspectie zeer droogtegevoelige kades

Update: grootste gedeelte preventief geïnspecteerd.

Update: grootste gedeelte preventief geïnspecteerd.

Het hoogheemraadschap van Rijnland heeft het grootste gedeelte van de 30 kilometer zeer droogtegevoelige kade preventief geïnspecteerd. Vooralsnog zijn er geen bijzonderheden geconstateerd. Tijdens deze preventieve inspectie is gelet op mogelijke kadeverzwakkingen zoals scheurvorming, verzakking en natte plekken op de kades. Op geen van de geïnspecteerde kades zijn verzwakkingen geconstateerd. Naar verwachting is de inspectie dinsdag 16 juni volledig afgerond.

Volgende inspectie ingepland

Volgens de weersvoorspellingen blijft het de komende periode relatief droog. Daarom is het noodzakelijk dat de kades regulier geïnspecteerd worden op eventuele vorming van zwakke plekken. Om een actueel beeld van de zeer droogtegevoelige kades te houden staat de volgende inspectie gepland op maandag 22 juni.

Aanleiding preventieve inspectie

In verband met een tekort aan neerslag in de afgelopen weken zijn vanaf maandag 15 juni de zeer droogtegevoelige kades in het Rijnlandse beheergebied preventief geïnspecteerd. Dit wordt gedaan om de stabiliteit van de kades te kunnen waarborgen. Indien er zwakke plekken worden geconstateerd, kunnen er vervolgens snel en adequaat onderhoudsmaatregelen worden getroffen. De zeer droogte gevoelige kades liggen in de gemeentes Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem, Nieuwkoop en Gouda.

Voorlopig voldoende zoet water

Vaak gaat een droge periode gepaard met een te kort aan zoet water. Echter is er voldoende neerslag gevallen in het stroomgebied van de Rijn. Daardoor is de invloed van de zee niet merkbaar op de Hollandsche IJssel bij boezemgemaal Gouda, waar Rijnland zoet water inlaat.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.rijnland.net/droogte