Update: Geen verzwakkingen gevonden bij tweede preventieve inspectie

Geen bijzonderheden bij kade-inspectie

Geen bijzonderheden bij kade-inspectie

Het hoogheemraadschap van Rijnland heeft op maandag voor de tweede keer de zeer droogtegevoelige kades geïnspecteerd. Tijdens deze preventieve inspectie is gelet op mogelijke kadeverzwakkingen zoals scheurvorming en verzakkingen. Op geen van de geïnspecteerde kades zijn verzwakkingen geconstateerd.

Volgende inspectie ingepland

Volgens de weersvoorspellingen blijft het de komende periode droog. Ondanks de regenval in het afgelopen weekend en op maandag 22 juni blijft het tekort aan neerslag aanwezig. Er verdampt namelijk meer water dan dat er neerslag is. Daarom is het noodzakelijk dat de kades regulier geïnspecteerd worden op eventuele vorming van zwakke plekken. Om een actueel beeld van de zeer droogtegevoelige kades te houden staat de volgende inspectie gepland op maandag 29 juni. 

Aanleiding preventieve inspectie

In verband met een tekort aan neerslag in de afgelopen weken zijn vanaf maandag 15 juni de zeer droogtegevoelige kades in het Rijnlandse beheergebied preventief geïnspecteerd. Dit wordt gedaan om de stabiliteit van de kades te kunnen waarborgen. Indien er zwakke plekken worden geconstateerd, kunnen er vervolgens snel en adequaat onderhoudsmaatregelen worden getroffen. De zeer droogtegevoelige kades liggen in de gemeentes Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem, Nieuwkoop en Gouda. 

Voorlopig voldoende zoet water

Vaak gaat een droge periode gepaard met een tekort aan zoet water. Er is echter voldoende neerslag gevallen in het stroomgebied van de Rijn waardoor de Hollandse IJssel ook over voldoende zoet water beschikt. Rijnland laat bij het boezemgemaal Gouda zoet water in vanaf de Hollandse IJssel zodat er overal in ons gebied voldoende zoet water beschikbaar is.  

Voor meer informatie kunt u kijken op www.rijnland.net/droogte