Druk bezochte Open Monumentendag

Zaterdag 9 september stond het Gemeenlandshuis van Rijnland aan de Breestraat in Leiden van 12.00 tot 17.00 uur open voor het publiek. In deze vijf uur bezochten 962 mensen het historische pand.

Zoals ieder jaar op Open Monumentendag konden de bezoekers de schilderijen, historische kaarten en het goudleerbehang in de Grote Zaal bewonderen. Dit jaar werd in het kader van het thema ‘Boeren, burgers en buitenlui’ door middel van een aantal teksten aandacht besteed aan botsende belangen tussen platteland en steden bij het waterbeheer in het verleden. Omdat de afgelopen jaren bleek dat veel bezoekers ook geïnteresseerd zijn in het waterbeheer van nu, was voor het eerst een presentatie gemaakt waarin het hedendaagse Rijnland werd getoond. Gelukkig was het zaterdagmiddag na een aantal natte dagen eindelijk droog weer en brak de zon zelfs door. Zo konden de bezoekers ook genieten van de historische binnenplaats met zijn moerbeiboom achter het Gemeenlandshuis aan Breestraat 59. Een geslaagde middag, waaraan door diverse medewerkers van Rijnland met veel plezier is meegewerkt.

Gemeenlandshuis Breestraat

Gemeenlandshuis Breestraat

Spaarndam

Monumentenzondag in Spaarndam was een zonnig en gemoedelijk evenement, waar 211 belangstellenden uit de directe omgeving kennis namen van Rijnlands mooie gemeenlandshuis aan de Spaarndammerdijk en de aandacht die werd gegeven aan het thema “Boeren, burgers en buitenlui”.
De Historische Werkgroep Spaarndam heeft samen met de erfgoedbeheerder van Rijnland in totaal 18 rondleidingen gegeven.
Ook was het mogelijk een vaartochtje te maken door de sluizen van Spaarndam. Met Rijnlands’ sluiswachter Jan Dijkhuis aan het roer en deskundige toelichting van vertegenwoordigers van de Historische Werkgroep, werd uitgebreid aandacht geschonken aan Rijnlands sluisbedrijf door de eeuwen heen. Er werd 4 maal gevaren.
Extra aantrekkingskracht had de locatie vanwege de aanwezigheid van een oude brandweerauto en Rijnlands originele Jan van der Heijden blusapparaat. De Haarlemse striptekenaar Eric Coolen was een groot deel van de dag aanwezig om zijn Spaarndamkalender onder de aandacht van de bezoekers te brengen.
De dag werd door zowel bezoekers als gastvrouwen en –heren als zeer geslaagd beschouwd!

Spaarndam

't Grendeltje

Ook het 17-eeuwse pand ’t Grendeltje aan de Lange Tiendeweg in Gouda is goed bezocht op zaterdag 9 september. Het pand is tijdelijk ingericht als voorlichtingscentrum over de versterking van de IJsseldijk in Gouda. Bezoekers konden al wandelend door het charmante pand zien en beleven wat Rijnland doet om droge voeten te houden in en om Gouda. Het voorlichtingscentrum is nog te bezoeken tot eind december 2017.

t Grendeltje