Duikvereniging, Rijnland en Alphen aan den Rijn werken samen aan onderwaternatuur Zegerplas

5 april 2017 - Duikvereniging Atlantis, hoogheemraadschap van Rijnland en gemeente Alphen aan den Rijn bekrachtigden vandaag hun samenwerking in de aanleg van het onderwaternatuurpark in de Zegerplas. Atlantis zette in 2014 de eerste stappen op weg naar de realisatie van dit park. Sindsdien is er veel werk verzet, zowel onder als boven water.

Martine Leewis, hoogheemraad van Rijnland, Kees van Velzen, wethouder van Alphen aan den Rijn en Ellen Jonkman, voorzitter van Atlantis, lieten waterplanten afzinken in de Zegerplas. Duikers zullen kweekbakken met waterplanten later op de eerder afgezonken meetstations plaatsen. De bakken worden gebruikt bij het onderzoek om tot een meer gevarieerde samenstelling van waterplanten te komen. Na het afzinken van de bakken ondertekenden Leewis, Van Velzen, Ellen Jonkman, en vicevoorzitter Knud Paagman van Atlantis een overeenkomst om de samenwerking in de aanleg van het onderwaternatuurpark te bekrachtigen. 

Om de Zegerplas aantrekkelijker te maken voor duikers, zette Atlantis in 2014 de eerste stappen om een onderwaternatuurpark in de Zegerplas te ontwikkelen, de Zegersloot. Inmiddels zijn zes meetstations onder water geplaatst om het zicht, de waterkwaliteit en biodiversiteit in kaart te brengen. Rond die stations werden vorig jaar (voor het eerst in zoetwater) langneussteurgarnalen waargenomen. Dit geeft aan dat er bio-migratie plaatsvindt vanaf de Oude Rijn naar de Zegerplas.

Daarnaast zijn twee oude scheepswrakken afgezonken, later dit jaar volgt een groot aantal betonnen rioolputten en –buizen en wordt nog een rif van palen aangelegd. Dit alles dient als kunstriffen die de ontwikkeling van een rijker en gevarieerder dieren- en plantenleven stimuleren.

Verbetering waterkwaliteit

Voor een succesvol resultaat werkt de Alphense duikvereniging samen met partners met kennis van waterkwaliteit en biodiversiteit. Als waterbeheerder streeft Rijnland een goede ecologische toestand van de plas na. Het hoogheemraadschap stelt zich dan ook positief op ten aanzien van dit initiatief. Martine Leewis: ,,Rijnland heeft de afgelopen jaren flink ingezet op de verbetering van waterkwaliteit. Dit initiatief kan net het laatste zetje zijn om de biodiversiteit verder te vergroten.”  

Meer informatie over het onderwaternatuurpark is te vinden op de website van duikvereniging Atlantis en op www.rijnland.net/zegerplas.