Eropuit met Rijnland tussen 12 en 21 mei

Van 12 tot en met 21 mei is het de landelijke Week van Ons Water. In die week organiseert het hoogheemraadschap van Rijnland diverse uitjes in Leiden, Aarlanderveen, Gouda, Alphen aan den Rijn en Nieuwe Wetering. Centraal thema is water(kwaliteit) in en om het huis.

Water is onlosmakelijk verbonden met ons leven. We wonen erlangs, we zwemmen erin, we varen erop. Ook de natuur, vissen en andere waterdieren kunnen niet zonder. De zorg voor de juiste hoeveelheid water, een goede waterkwaliteit in (zwem)plassen, stedelijk gebieden en natuurgebieden en het schoonmaken van afvalwater is voor Rijnland een belangrijke opgave. Daarnaast treft Rijnland maatregelen om ongewenste effecten van de klimaatverandering op het watersysteem effectief en duurzaam te bestrijden.

In de week van 12 t/m 21 mei laten deskundige medewerkers van Rijnland (en samenwerkingspartners) hun werk zien en vertellen er alles over.

Gastles en slootsafari voor scholen

Op 16 en 18 mei geeft Rijnland in de klas gastlessen over waterkwaliteit. Ook worden proefjes gedaan. Daarna ontdekken de kinderen zelf -met schepnetten, observatiebakken en zoekkaarten- welke waterdiertjes en waterplanten in de sloot leven. Scholen kunnen zich hiervoor aanmelden tot en met donderdag 4 mei.

Watertheater, Molenviergang Aarlanderveen en slootsafari

Op 12 mei organiseert Rijnland een watertheater in Leiden: met duikpak aan en snorkel op wordt letterlijk vanuit het water verteld en getoond wat onder het wateroppervlak leeft. Op 13 mei is iedereen welkom bij Molenviergang Aarlanderveen. De molenaars geven uitleg over het functioneren van de molens en vertellen wat de Viergang zo uniek maakt. Op 17 mei houdt Rijnland een slootsafari bij kinderboerderij de Goudse Hofstede in Gouda. Iedereen kan dan met schepnetten en observatiebakken op zoek naar de waterbeestjes en –planten in de sloot.

Open dag afvalwaterzuivering en expo onderwaterleven Zegerplas

Op 20 mei is iedereen welkom in Alphen aan den Rijn om te zien hoe Rijnland daar het afvalwater schoonmaakt. Er zijn rondleidingen, een film over afvalwater en een springkussen. Tevens kan het publiek op die dag elders in Alphen naar een expo over het onderwaterleven in de Zegerplas. Bijzonder is dat in die plas een onderwaternatuurpark wordt aangelegd op initiatief van de lokale duikvereniging.

Rondwandeling waternatuurgebied Leendert de Boerspolder

Rijnland sluit op 21 mei de activiteitenweek af met een rondwandeling door de Leendert de Boerspolder in Nieuwe Wetering. Twee jaar terug was dit gebied nog een polder, nu is het een waternatuurgebied met snoekpaaiplaatsen en natuurvriendelijke oevers. Tijdens de wandeling vertelt een gids van Stichting Jacobus Natuurgebied de Hanepoel waarom Rijnland de polder onder water heeft gezet en over de natuur die volop in ontwikkeling is in het gebied.

Meer informatie

Alle activiteiten zijn gratis. Voor sommige activiteiten moet vooraf aangemeld worden. Meer informatie en aanmelden: www.rijnland.net/onswater