Leerlingen Ashram College Nieuwkoop ontwerpen waterbewust bouwwerk

Honderd leerlingen van het Ashram College in Nieuwkoop werkten afgelopen weken aan het ontwerpen van een waterbewust landmark; een opvallend bouwwerk of element in het landschap dat met waterbeheer te maken heeft. Tijdens de finale op 26 oktober maakte juryvoorzitter Hans Pluckel, hoogheemraad van Rijnland, de winnende ontwerpen bekend. De komende maanden gaan de winnaars hun ontwerp verder uitwerken onder begeleiding van de vrijwilligers van de Metaalvakschool Nieuwkoop. Als het bouwwerk af is krijgt deze een permanente plek op het terrein van Natuurmonumenten, de Ruygeborg Hoeve in Nieuwkoop.

De jury koos unaniem voor twee winnende ontwerpen. Diede, Elise Senna en Britt ontwierpen het winnende ontwerp in de vorm van het gebroken wagenwiel van Nieuwkoop. Een legende over het ontstaan van Nieuwkoop dat  vertelt dat Nieuwkoop werd gesticht door een groep zigeuners, die vanwege een gebroken wagenwiel niet verder konden reizen en daarom gebleven zijn. In de ruimte tussen de spaken van het karrenwiel staan vragen. Ook de antwoorden zijn in het ontwerp te vinden, maar verborgen achter het wiel. Door het wiel te draaien wordt het antwoord zichtbaar op de plek waar het wiel gebroken is. Het andere  winnende ontwerp van de leerlingen  Job, Jop, Desmond en Cas laten een mechaniek zien van een stijgend waterpeil in een bouwwerk van letters van het woord  Nieuwkoop.

Het hoogheemraadschap wil met deze opdracht jongeren bewust maken van het belang van waterbeheer. Hoogheemraad Pluckel is enthousiast over het project: “Wij vinden het belangrijk dat jongeren weten wat ons werk inhoudt, en hoe belangrijk het is. Wat zo leuk is aan dit project is dat de leerlingen de kennis die zij hebben opgedaan weer doorgeven via het landmark”.

De eisen aan de ontwerpen waren hoog: het landmark moet de aandacht trekken, je moet er iets kunnen leren over waterbeheer en liefst ook iets kunnen doen. Daarnaast moet het stevig, duurzaam en veilig zijn. Ter voorbereiding op het maken van de ontwerpen verdiepten de leerlingen zich in waterbeheer en het werk van het hoogheemraadschap. Tijdens de lessen is gebruik gemaakt van het lesprogramma Waterwise dat de waterschappen hebben ontwikkeld voor het voortgezet onderwijs.

Docent John Takken begeleidde de vier klassen van het Ashram College Nieuwkoop bij het project: “Voor leerlingen is het bijzonder om te werken aan een project voor een echte opdrachtgever. Dat heeft toch een andere lading dan een gewone les beeldende vorming. Tijdens de finale zijn de zes beste ontwerpen gepresenteerd en ik ben het met de jury eens dat daar echte pareltjes tussen zitten”.

Leerlingen Ashram College en het waterbewuste bouwwerk