Nieuwe elektromotoren van boezemgemaal Spaarndam zijn op tijd klaar voor de herfst

4 september 2017 - Aannemer GMB en onderaannemers Beenen / Machinefabriek Emmen hebben de klus op tijd geklaard: de beide elektromotoren van boezemgemaal Spaardam zijn volgens planning per 1 september opgeleverd. Het gaat hier om de renovatie van het boezemgemaal in Spaarndam, waarbij de dieselmotoren worden vervangen door elektrische motoren.

Dit betekent dat per 1 september het gemaal weer op volledige capaciteit kan draaien. Hierdoor kan  Rijnland met vertrouwen de natte herfst en winter tegemoet zien. Dit is met recht een huzarenstukje, want Rijnland had de aannemer slechts 4 maanden de tijd gegeven - tussen 1 mei en 1 september - om dit werk uit te voeren. Dit is gelukt dankzij een optimale samenwerking tussen GMB, onderaannemers, directievoerder Antea en natuurlijk alle betrokken Rijnlanders. Hert project is echter nog niet afgerond. Beide motoren kunnen vanaf nu handmatig worden bediend. In de periode van september tot december wordt de procesautomatisering vervangen, zodat  het gemaal daarna ook op afstand bestuurd kan worden. Ten slotte worden er ook bouwkundige werkzaamheden uitgevoerd, zoals het herstel van wanden en vloeren en het uitvoeren van schilderwerk. De feestelijke openingshandeling verwachten we in het voorjaar van 2018.    

Het boezemgemaal Spaarndam is één van de vier grote gemalen van Rijnland die het water vanuit de boezem afmaalt op het buitenwater. Het gemaal dateert uit 1845, toen zorgden stoommachines nog voor de aandrijving van de schepraderen. In 1936 werden deze machines vervangen voor dieselmotoren. De bijzondere schepraderen zijn gebleven. Deze verplaatsen het water, brengen het omhoog en voeren het af. In de jaren ’90 heeft een interne renovatie plaatsgevonden waarbij de dieselmotoren zijn vervangen.