Prijswinnaars van de Campagne Waterhelden zijn bekend

Op 25 september heeft in Haarlem de prijsuitreiking plaats gevonden aan de winnaars van de campagne Waterhelden. Drie plannen vielen in de prijzen, onder meer de Veronicaschool uit Haarlem die de eerste prijs t.w.v. €3.500 in de wacht sleepte.

Waterhelden

De campagne is een samenwerking tussen verschillende partijen uit de regio die klimaatadaptatie hoog op de agenda hebben staan, zoals hoogheemraadschap van Rijnland en de gemeenten Haarlem en Haarlemmermeer. De afgelopen maanden hebben inwoners van Zuid-Kennemerland en Haarlemmermeer nagedacht over oplossingen voor wateroverlast als gevolg van de klimaatverandering. In totaal hebben negen verschillende inzenders laten zien hoe zij zich voorbereiden op heftige hoosbuien in de toekomst. 


Foto: hoogheemraad Hans Pluckel feliciteert de nieuwe Hansje Brinker

De winnaars

De eerste prijs ging naar de Veronica School in Haarlem. Het plan van deze school ontving de meeste voorkeurstemmen. Door kinderen en natuur aan elkaar te verbinden met de inrichting van “Speelnatuur” in plaats van een schoolplein, wil de school bijdragen aan een gezonde, duurzame toekomst.  

De Vrije School Kleverpark in Haarlem heeft de tweede plaats behaald met eveneens plannen voor een ‘Natuurlijk Vrij Speelplein’. Leerkrachten en ouders hebben gezamenlijk een alternatief bedacht voor het oude schoolplein, dat nu nog vol ligt met tegels.

Het plan van het Kweekcafé in Haarlem is geëindigd op de derde plek. Door regenwater in grote tanks op te vangen en deze te koppelen aan een irrigatiesysteem voor planten, wordt hun plantenkas omgetoverd tot een groene oase. Kinderen kunnen al fietsend het water omhoog pompen, waardoor er zelfs een educatief element aan dit plan verbonden is. 

Meer weten over de campagne Waterhelden?