Rijnland blij met nominatie Waterinnovatieprijs: stemmen kan nu!

15 november 2017 - Het hoogheemraadschap van Rijnland is blij met de nominatie voor de Waterinnovatieprijs 2017 die de Unie van Waterschappen jaarlijks uitlooft. Tot en met 22 november kan gestemd worden op Versterking IJsseldijk Gouda.

Stem op de IJsseldijk!

De Unie van Waterschappen reikt de Waterinnovatieprijs elk jaar uit aan innovatieve waterprojecten die toepasbaar zijn binnen de taken en verantwoordelijkheden van de waterschappen: waterveiligheid, schoon water en voldoende water. De jury heeft nu de durf van waterschap en aannemer beloond met een nominatie. Ook onder de indruk? Stem dan op de Verbetering IJsseldijk en lees meer over de overige nominaties.

Waarom is de verbetering van de IJsseldijk innovatief ? 

De IJsseldijk moet bescherming bieden tegen hoogwater op de Hollandse IJssel. Op dit moment is de dijk instabiel en op een bepaald stuk niet hoog genoeg. Hierdoor kunnen verschuivingen plaatsvinden en kan water uit de Hollandsche IJssel het achterland instromen. 

De dijk versterken met de traditionele methode, flink ophogen en verstevigen, lag niet voor de hand. Gouda heeft te maken met een zogeheten  “slappe bodem”. Hierdoor dreigt de dijk zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde onderuit te glijden. Ook is in de binnenstad van Gouda maar heel weinig ruimte om de dijk te versterken. 

Bodem van beton

De aannemer bood uitkomst. Het bedrijf stelde een techniek voor om met de Cutter Soilmix Methode (CSM) de dijk van binnenuit te injecteren met cement. De Soilmix is een grondverbeteringstechniek, waarbij grond wordt gemengd met cement. Na het uitharden van het cement krijgt de slappe bodem vervolgens de eigenschappen van beton.

Het hoogheemraadschap van Rijnland had zoveel vertrouwen in deze methode, dat het de regelgeving speciaal heeft aangepast om deze techniek te kunnen toepassen. 

Er kan gestemd worden tot 22 november a.s. 

Bekijk meer informatie over de versterking van de IJsseldijk op onze website.