Vroonlandschebrug Rijnsaterwoude overgedragen aan gemeente Kaag en Braassem

6 oktober 2017 - Wethouder Herman Haarman van de gemeente Kaag en Braassem en dijkgraaf Rogier van der Sande van het hoogheemraadschap van Rijnland hebben op donderdag 5 oktober 2017 de overeenkomst getekend voor de overdracht van de Vroonlandschebrug in Rijnsaterwoude aan de gemeente.

Het beheer en eigendom van de Vroonlandschebrug waren tot dat moment in handen van het hoogheemraadschap van Rijnland. Dat behoort niet tot de kerntaken van Rijnland. Omdat de verkeersontsluiting en de waterrecreatie rondom deze brug wél kerntaken van de gemeente zijn, is gekozen voor deze overdracht. Eigendom, beheer en onderhoud worden daar belegd waar ze logischerwijs thuishoren. Om diezelfde reden werd eerder de Veense Sluis al overgedragen aan de gemeente.

De bediening van de brug wordt geautomatiseerd, net zoals dat het geval is bij andere bruggen over de Leidse Vaart. Pleziervaarders kunnen de brug voortaan met een knop zelf bedienen.

Het hoogheemraadschap neemt de renovatie en automatisering voor zijn rekening, waarna de brug volledig overgaat naar de gemeente. Het beheer en onderhoud van de brug blijven de eerste vijf jaar nog in handen van het hoogheemraadschap.

 

Foto: Dijkgraaf Van der Sande (midden), mevrouw Uilenberg - die de Vroonlandschebrug tot haar 85e heeft bediend - en wethouder Haarman.