21 april: open dag boezemgemaal Halfweg en vispassage

Op zaterdag 21 april houdt het hoogheemraadschap van Rijnland tussen 12.00-16.00 uur open dag op boezemgemaal Halfweg (havengebied Westpoort, Amsterdam). Hier zwemmen jaarlijks vele duizenden vissen vanuit het Noordzeekanaal veilig naar de grachten, vaarten en sloten in ons gebied. En andersom.

Op 21 april vertelt Rijnland de bezoeker alles over de vis, vismonitoring en –migratie en het leefgebied van de vis. Er zijn activiteiten voor jong en oud.

Voor iedereen iets te zien en te doen

De toegang en activiteiten zijn gratis, aanmelden is niet nodig:

  • Ga mee op rondleiding door het gemaal en kom ook alles te weten over de vispassage
  • Zwem met de vis mee door de passage heen (filmpje)
  • Sta oog in oog met een op ware grootte nagemaakte meerval (1,5 meter lang)
  • Maak live kennis met vissen en andere onderwaterdiertjes (aquarium)
  • Kijk live mee met het legen van de glasaalfuik (om 12.30 uur en om 14.30 uur) en bij het kruisnetvissen
  • Bekijk in de filmhoek diverse films over de problemen die vissen ondervinden en de mensen die zich inzetten om de vissen te helpen
  • Doe mee met een slootsafari: leuk voor kinderen! In opvangbakken hebben we diertjes en planten uit de sloot verzameld. Met loepjes en zoekkaarten ontdekken we samen welke diertjes en planten dat zijn. Zo komen we meer te weten over het leefgebied van de vis
  • Doe mee met de visquiz en verdien een heus diploma

Locatie en parkeren

De locatie van de open dag is het boezemgemaal Halfweg, Wethouder van Essenweg 1 in Amsterdam (havengebied Westpoort, bedrijventerrein Sloterdijk). Bij het gemaal zelf is geen parkeergelegenheid en parkeren langs de weg of in de berm is niet toegestaan. Bezoekers kunnen parkeren in het gras bij de windmolen die vlak bij het gemaal staat (volg de P-borden).

glasalenHonderdduizenden glasalen

Boezemgemaal Halfweg is een belangrijk gemaal, het kan per seconde maar liefst 33.000 liter overtollig water verplaatsen. In 2012 legde Rijnland naast het gemaal een vispassage aan. Nu kunnen vissen, zoals glasaal, driedoornige stekelbaars en spiering, zich altijd vrij verplaatsen vanuit de Noordzee, via het Noordzeekanaal, naar de ringvaart van de Haarlemmermeer, en andersom. Er zwommen al direct na de aanleg van de vispassage circa 200.000 glasalen in 30 dagen tijd doorheen.

Wereldwijde aandacht voor vismigratie

Vissen ondervinden talrijke problemen bij het zwemmen van de ene plek naar de andere. Op zaterdag 21 april is het Vismigratiedag en wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor deze problemen èn voor de oplossingen. Herman Wanningen, drijvende kracht achter de Wereld Vismigratiedag: “Aandacht voor vismigratie is belangrijk. Er zijn veel vissoorten die zich van nature willen verplaatsen tussen verschillende gebieden. Om voedsel, een paaiplaats of een geschikte leefomgeving te vinden, leggen ze soms enorme afstanden af. Gemalen, stuwen en sluizen vormen een barrière in hun tocht waardoor ze hun eindbestemming niet altijd bereiken. Vissen zijn mooie dieren die wereldwijd een betere bescherming verdienen. Ze maken een essentieel onderdeel uit van de voedselketen en een goed ecologisch evenwicht draagt weer bij aan gezonde watersystemen.”

Meer informatie over de open dag: www.rijnland.net/vis2018.