Bezoek onze gemeenlandshuizen en gemaal tijdens de monumentendagen

Tijdens de Open Monumentendagen op 8 en 9 september 2018 kunt u weer een aantal van onze monumenten bezoeken! Dit jaar is het thema ‘In Europa’ en juist voor water geldt dat er geen grenzen zijn. We wonen met elkaar in een Delta gebied, dat eigenlijk het afvoerputje van Europa is. Dat vraagt om samenwerking over de grenzen heen, en het maken van afspraken, of het nu om veiligheid gaat, de kwaliteit van ons water of om de klimaatverandering. Kom langs en maak kennis met onze waterwereld.

Hieronder ziet u welke monumenten van Rijnland u kunt bezoeken.

Waar en wanneer?

Gemeenlandshuis van Rijnland

Open op: zaterdag 8 september van 12.00-17.00 uur. Op zondag 9 september geopend van 10:00 – 17:00 uur.

Adres: Breestraat 59, 2311 CJ Leiden

Programma: Breng een bezoek aan één van Rijnlands historisch meest waardevolle gebouwen. Zowel het exterieur als het interieur en de vele unieke watergerelateerde historische siervoorwerpen in dit pand, oogsten veel waardering bij bezoekers. Kom bijzondere objecten bekijken zoals de Hensbeker, het brandmerk en de landmeter. En speciaal op zaterdag speelt tussen 13.00 en 14.30 uur het Herenkwartet Sans Rancune op de binnenplaats.

Gemeenlandshuis van Spaarndam

Open op: zaterdag 8 en zondag 9 september van 11.00-17.00 uur.

Adres: Spaarndammerdijk 23, 2064 KM Spaarndam

Programma: i.s.m. de Historische Vereniging Spaarndam is er een mooi programma samengesteld. Bezoek met een gids het terrein en de gebouwen van het gemeenlandshuis. Ontdek de rol van Spaarndam in de palinghandel en de Stelling van Amsterdam. Beleef de expositie van twee beeldende kunstenaars uit Spaarndam. Er start beide dagen (met goed weer) een rondvaart om 10:30 en 13:00 uur. Of struin langs de boeken (oude en nieuwe) en curiosamarkt. Loop voor meer informatie ook even langs de informatiekraam van de Historische werkgroep Spaarndam.

Koning Willem Alexander gemaal

Open op: zaterdag 8 september van 10.00-17.00 uur.

Adres: Binnensluis 3, 2225 WC Katwijk

Programma: Neem een kijkje in het gemaal. Tijdens deze dag zijn er rondleidingen in het gemaal en dit weekend is er speciale aandacht voor grenspalen. Grenspalen zijn een belangrijk onderdeel van onze geschiedenis. Ze zijn weliswaar klein, maar de structuren die ze markeren zijn groot en vertellen veel over het gebied en haar geschiedenis.

Meer weten? www.openmonumentendag.nl