Blauwalgbestrijding in Haarlemmermeerse Bosplas

15 augustus 2018 - De Haarlemmermeerse Bosplas kampt momenteel met blauwalg. Op donderdag 16 augustus wordt de plas behandeld met sterk verdunde waterstofperoxide. Op meerdere plekken in Nederland zijn blauwalgen op deze manier met succes bestreden.

Door de vorming van blauwalgen is de waterkwaliteit in de plas niet altijd even goed. Daardoor geldt vaak een zwemwaarschuwing of negatief zwemadvies. Om de kans op een probleemloos zwemseizoen te vergroten, is een proef met waterstofperoxide gestart. Rijnland doet dit samen met de Universiteit van Amsterdam en Arcadis.

De Haarlemmermeerse Bosplas wordt, afhankelijk van de weersomstandigheden, op donderdag 16 augustus  behandeld (bij veel wind, regen of onweer wordt niet gevaren). Injectiearmen op een speciaal daarvoor ontworpen boot voegen de waterstofperoxide aan het water toe. De behandeling duurt ongeveer één dag.

Plas tijdelijk gesloten

Tijdens de behandeling en de dag erna is de plas gesloten. Zwemmen is dan niet toegestaan. Tijdens de proef wordt de waterkwaliteit en het effect van de behandeling nauwlettend in de gaten gehouden.

Waterstofperoxide doodt in zeer lage concentraties specifiek blauwalgen. Blauwalgen missen een stof waarmee ze waterstofperoxide kunnen afbreken. Andere algen hebben deze stof wel en zijn daardoor minder gevoelig voor de peroxide. De concentratie waterstofperoxide die aan de plassen wordt toegevoegd, is zo laag dat er geen risico bestaat voor de gezondheid van mens en dier. De peroxide breekt binnen ongeveer één tot twee dagen volledig af tot water en zuurstof. Dus ook in het milieu blijft niets van de stof over.

Overlast

Blauwalgen zorgen jaarlijks voor veel overlast voor zwemmers en recreanten. Ze kunnen een drijflaag vormen en giftige stoffen produceren. Zwemmers en watersporters kunnen ziek worden wanneer ze hiermee in aanraking komen. Ook honden zijn er gevoelig voor. Als een drijflaag gaat rotten, kan dit voor stankoverlast zorgen.