Handen ineen voor participatie

Bij Rijnland werken circa 700 mensen, daarmee zijn we een grote werkgever in de regio. Wij vinden het belangrijk om ook een goede werkplek te bieden aan mensen die op eigen kracht niet makkelijk een baan kunnen vinden. Bijvoorbeeld omdat ze een beperking hebben. We merkten dat niet alle gemeenten hier gelijk mee omgingen en dachten: dat kan beter. Op ons initiatief slaat nu een groep gemeenten de handen ineen voor een uniforme aanpak.

De Participatiewet is er voor iedereen die kan werken maar het op de arbeidsmarkt zonder ondersteuning niet redt. Rijnland ging het gesprek aan met gemeenten in het Rijnlandse gebied om hun participatie-aanpak op elkaar af te stemmen. De gemeenten binnen Holland Rijnland hebben nu met elkaar, het UWV en drie werkgeversservicepunten afgesproken om richting Rijnland op dezelfde manier te werken. Dat is winst voor de mensen die vanuit de Participatiewet geholpen worden.

Start samenwerking bij DZB

Maandag 3 december vierden we de start van de samenwerking in een feestelijke bijeenkomst bij DZB Leiden. Namens de gezamenlijke gemeenten tekende wethouder Yvonne van Delft (gemeente Leiden). Hoogheemraad Marco Kastelein (zie foto boven) was namens Rijnland van de partij. Marco vertelde over het streven niemand aan de kant te laten staan: “Werk is belangrijk voor iedereen. Deze samenwerking biedt louter voordelen. We kunnen mensen nog beter helpen bij het vinden van een passende werkplek. En de collega’s die wij erbij krijgen, werken met plezier bij ons en dragen bij aan ons succes”.

Kwaliteiten en ambities

Marieke Bevers is een van de mensen die via de Participatiewet en DZB een werkplek bij Rijnland kreeg. Tijdens de bijeenkomst vertelde zij haar verhaal: “Ik heb een hbo-diploma Human Technology, maar door mijn beperking lukte het ook na vele sollicitaties niet zelfstandig een baan te vinden. Via DZB ben ik bij Rijnland terecht ben gekomen en daar ben ik blij om. Ik werk nu bij de afdeling Projecten waar mijn analytische ervaringen goed van pas komen en dat bevalt mij goed. Met mijn jobcoach bespreek ik waar mijn kwaliteiten het best tot zijn recht komen en waar ik last heb van mijn beperkingen. En natuurlijk ook over mijn ambities. Want die heb ik zeker ook.”

copy_of_image3.jpg

Marieke en Marco

Lees meer over de Participatiewet.